BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

İsraile Amerika kalkanı

ABD, BM'nin İsrail'in Gazze saldırılarının kınanmasını öngören karar tasarısını veto etti

Abone ol

ABD'nin, BM Güvenlik Konseyinde görüşülen ve İsrail'in Gazze saldırılarının kınanmasını öngören karar tasarısını veto ettiği bildirildi.

Güvenlik Konseyinde yapılan oylamada, 15 üyeden 10'unun, Katar tarafından sunulan tasarıya onay verdiği, 4'ünün çekimser kaldığı, tasarıya karşı çıkan tek ülke olan ABD'nin ise veto hakkını kullandığı belirtildi.

Amerikalı Büyükelçi John Bolton, iki İsrailli askerin Hizbullah tarafından kaçırılması ve bölgedeki diğer gelişmeler göz ardı edileceği gerekçesiyle tasarının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Bolton, Orta Doğu'daki sadece bir tarafın taleplerinin gündeme alındığını belirtti. Tasarıda, güç kullanımının ölçüsünü kaçırmak ve Filistinli sivillerin hayatını tehlikeye atmakla suçlanan İsrail'den, Gazze'deki askerlerini çekmesi talep ediliyordu. Tasarıda Filistinli militanlara da kaçırılan İsrailli askeri serbest bırakmaları ve İsraillilere yönelik saldırılara son vermeleri çağrısında bulunuluyordu.

Güvenlik Konseyinin karar kabul etmesi için en az 9 üyenin lehte oy vermesi ve daimi 5 üyeden hiçbirinin veto hakkını kullanmaması gerekiyor. ABD, Arap Birliğinin desteğiyle, Katar tarafından sunulan tasarının kabul edilmemesi için yoğun bir kampanya yürüttü.

İsrail, 19 yaşındaki İsrailli asker Gilad Şalit'in 25 Haziranda kaçırılmasının ardından Filistin topraklarında geniş kapsamlı operasyon başlatmıştı.