BIST 10.843
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.437,52
HABER /  DÜNYA

Ricetan garip yorumlar

ABD Dışişleri Bakanı Rice, Lübnan ve İsrail'e sorumlu davranın çağrısında bulundu

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Lübnan ve İsrail arasında yaşanan olayların ilgili tarafların sorumlu hareket etmesiyle çözümlenebileceğini söyledi.

Rice, ABD Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile birlikte Almanya'nın Stralsund kentinde bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında, Suriye'nin sorumluluk bilinciyle hareket etmesinin zorunlu olduğunu ve olayların başlamasında sorumluluğu bulunanlara baskı yapması gerektiğini belirten Rice, İsrail'den de kendini dizginlemesini ve sivil kayıplara neden olmaktan ve sivil alt yapıya zarar vermekten kaçınmasını istediklerini kaydetti.

İsrail'i Beyrut'taki havaalanları ve diğer hedeflere saldırdığı gerekçesiyle eleştirmeyi reddeden Rice, ''Her bir eylemi tek tek yargılamaya çalışmayacağım'' dedi. Rice ve Hadley, şiddetin, yeni filizlenmeye başlayan Lübnan demokrasisine zarar vermesinden duydukları endişeyi dile getirdiler. Rice, Lübnan hükümetinin 30 yıldan beri Lübnan'ı demokratik bir ülke haline getirmek ve Suriye'nin etkisini azaltmak için en iyi fırsatı yakaladığına işaret ederken, Hadley de ''Bu Lübnan için hiç de ihtiyacı olmadığı, yeni bir güçlük daha yaratıyor'' diye konuştu.

Hadley, ABD'nin, başta Mısır olmak üzere Orta Doğu'daki diğer ülkelerden, Hizbullah'a İsrailli tutsakları bırakması için baskı yapmalarını istediğini belirtirken, Rice da barış için en iyi şansın Lübnan'ın demokratik yapıya kavuşması ve Suriye güçlerinin Lübnan'ın dışına çıkarak orada kalmalarından geçtiğini söyledi.