BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,84
ALTIN 2.432,68
HABER /  GÜNCEL

Askerler havadan böyle taşınacak

Erbaş ve erlerin sivil havayolları ile taşınmasına yönelik protokol düzenlenen törenle imzalandı.

Abone ol

THY ile yapılan sözleşmeyle mevcut havaalanları kullanılarak erbaş ve erlerin tespit edilen 142 güzergah üzerinden uçaklarla er ve erbaşlar taşınacak.

Milli Savunma Bakanlığı'ndaki törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katılırken, protokolü, Tedarik Daire Başkanı Tuğgeneral İsmail Gümüştekin ile THY Genel Müdürü Temel Kotil imzaladı.

İmzaların ardından konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, erbaş ve erlerin yoğun dönemlerde kabul toplama merkezleri arasında havayolu ücretlerini MSB tarafından karşılanmasına yönelik yönetmelikte gerekli değişikliğin yapıldığını söyledi. 

Söz konusu hizmetin yerine getirilmesi için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanlığı ile havayolları şirketleri arasında görüşmeler yaptıklarını belirten yılmaz, ''Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca bu hizmetin gerçekleşmesi esnasında Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün geçerli tarifesinde yer alan ücretler ve yer hizmetleri ücretleri ile münferit asker taşımalarında ilgili yolcular için iç hat yolcu bedeli alınmayacaktır'' dedi.

UYGULAMA 28 ARALIK'TA BAŞLIYOR

Yılmaz, şunları söyledi:

''THY ile yapılan sözleşmeyle mevcut havaalanları kullanılarak erbaş ve erlerin tespit edilen 142 güzergah üzerinden uygun fiyatlarla özel havacılık firmalarına ait uçaklardan da istifade ile taşınması sağlanacaktır. Protokol kapsamında tahmini olarak 250 bin erbaş ve erin taşınması planlanmaktadır.

Bu bir ilktir, yapılacak bir işbirliği ile bu çalışma devam edecektir. Gelecek sözleşmede de eksiklikler ve aksaklıklar giderilecektir. Daha iyi sonuca ulaşacağız.''

Bakan Yılmaz, uygulamanın 28 Aralık'ta başlayacağını da belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, erbaş ve erlerin sivil havayolları ile taşınmasına yönelik imzalanan protokol sayesinde artık askerlerin çok daha kısa sürede, konforlu bir şekilde birliklerine en yakın noktaya ulaştırılabileceğini söyledi.

MASRAFLARI BAKANLIK KARŞILAYACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, ülkenin güvenliği ve halkın huzuru için gece gündüz demeden görev yapan askerlerin, terhis, izin ve hava değişimlerinde havayolu ile seyahat edebilmelerine imkan sağlayan sözleşmenin Milli Savunma Bakanlığı ile THY arasında imzalandığını anlattı. Bunun, Milli Savunma Bakanlığı'nın, Mehmetçiklere bir hizmeti olduğunu ifade eden Yıldırım, böylece silah altına alınacak Mehmetçiklerin artık gidiş ve gelişlerde ücret ödemeyeceklerini, havayolu ile taşınma hizmetlerinden kaynaklanan masrafların bakanlık tarafından karşılanacağını söyledi.

ONLAR ÜLKEMİZİ SAVUNMAK İÇİN GÖĞÜSLERİNİ SİPER EDİYOR

Askerlerin havayolu ile taşınması düşüncesinin kendilerine iletildiğinde bunu büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

''Ne gerekiyorsa yapacağımızı ifade ettik. Gerek DHMİ, gerek yer hizmetleri veren diğer kuruluşlar gerekse taşımacılık yapan başta THY olmak üzere TÖSHİD bünyesindeki diğer taşıyıcılarla temaslarımızı yaptık ve neticede hepimizi gururlandıracak ve mutlu edecek bir sonuç çıktı. Herkes, 'biz bu hizmeti yaparız, para da almayız, bu bizim milletimize, Mehmetçiğimize, askerimize borcumuzdur. Onlar ülkemizi savunmak için göğüslerini siper ediyor, gece gündüz sınır boylarında biz rahat yatağımızda uyurken, onlar ülkenin bekçiliğini yapıyor. Bizim yapacağımız bu hizmet onun yanında hiçbir şey' dedi.''

Bir hizmetin sürdürülebilir olmasının ancak onun belirli esaslara ve kurallara göre yapılmasına bağlı olduğuna işaret eden Yıldırım, gönüllülük bazında, bedelsiz yapılacak işlerin uzun vadede devamlılığının olmayabileceğini söyledi. Bu gerçekten hareketle yapılan anlaşma sonucunda şimdilik THY'nin, tarifeli ve tarifesiz seferler için özel bir fiyat uygulama suretiyle bu görevi yerine getireceğini anlatan Yıldırım, Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) bünyesindeki bütün üyelerin de aynı şartlarda bu hizmeti yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

DHMİ, THY VE TÖSHİD PROJEYE DESTEK VERDİ

DHMİ, yer hizmetleri, THY ve TÖSHİD'in bu projeye büyük destek verdiklerini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:

''Özel şirketler tarafından işletilen büyük havalimanlarımızda da yolcu servis ücreti, yap-işlet-devret modeliyle yapılan meydanlarımızda da yolcu servis ücreti tahsil edilmeyecek. Bu hizmetin anlamlı hale gelmesinin arkasındaki en büyük sebep Türkiye'nin 2002'den bu yana havacılıkta kat ettiği mesafedir. 25 merkeze sefer yapılırken, bugün 49 merkeze sefer yapabilen, önümüzdeki yıl Şırnak'ı da Hakkari'yi de Bingöl'ü de uçuş ağına katan bir Türkiye'den bahsediyoruz. Dolayısıyla bu kabul toplama merkezlerinden sevkıyatlarda herhangi bir bölge, nokta sınırlaması diye birşey söz konusu olmayacak. Askerlerimiz rahatlıkla belirli noktalara çok daha kısa sürede konforlu bir şekilde birliklerine en yakın noktaya ulaştırılabilecekler. Böylece onların enerjilerini, güçlerini daha fazla ülke güvenliği, ülke savunması için hasretmelerine imkan sağlamış olacağız. Çok hayırlı bir hizmet.''

Bakan Yıldırım, konuşmasının sonunda Necip Fazıl Kısakürek'in ''Zindandan Mehmed'e Mektup'' şiirini okuyarak, ''Mehmedim, sevinin başlar yüksekte, ölsek de sevinin eve dönsek de, sanma bu tekerlek kalır tümsekte, yarın elbet bizim, elbet bizimdir, gün doğmuş gün batmış ebed bizimdir'' dedi.