BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Askerin resepsiyonunu 'ti'ye aldılar

Eski dönemde olsa siyasi kriz olarak görülür, ciddi gerilimler yaşanırdı. Şimdi ise dalga konusu oluyor.

Abone ol

Tek cumhuriyette iki resepsiyon gündemdeki yerini koruyor. Radikal yazarı Cengiz Çandar, askerin 'türban hassasiyeti' nedeniyle aynı saate aldığı alternatif resepsiyonu ciddiye almayanlardan.

başlıklı yazısında iki resepsiyonun fotoğrafını "Cumhuriyetin bugünkü 87'nci yıldönümünde askerlerin ortaya koyduğu tavır, Türkiye'nin gelişmesini, onların ise 'gerilemesi'ni yansıtıyor" sözleriyle çekiyor.  

'SİMGESEL BAŞKALDIRI'

Askerin bu hareketinin başkomutana başkaldırı olduğunu yazan Çandar, tepkisini bu sözlerle dile getiriyor:

"(...)Eğer, yüksek komuta heyeti buna katılmazsa, dahası aynı saatte kendileri bir resepsiyon düzenliyorlarsa bu, Çankaya’ya yani Cumhurbaşkanlığı’na, yani Türkiye devletinin başkanına karşı bir ‘simgesel başkaldırı’ içinde oldukları anlamına gelir. Yakışıksız bir davranıştır. Başka bir dönem olsaydı, bundan önceki yıllarda, hatta geçen yıl böyle bir davranış ortaya konsaydı, bu ‘ciddi’ bir ‘siyasi gerilim’e işaret ederdi."

'BENİM RESEPSİYONU BOL KOMİK ÜLKEM'

Alternatif resepsiyona dair Çandar'ın tespitleri de vardı. Türkiye'nin değiştiğine dikkat çeken yazar, İsmet Berkan'ın Twitter'da o resepsiyonu 'ti'ye alan sözlerine yer verdi:

"(...)Bu kez öyle olmadı. Genellikle ‘ti’ye’ alınıyorlar. İsmet Berkan’ın Twitter sosyal paylaşım sitesine düşen cümlelerine göz atmak yeterli. İşte İsmet Berkan’ın askerlerin Çankaya’ya ‘alternatif resepsiyonu’na ilişkin Twitter satırları:
“Askerler bu ayrı resepsiyon işini Çocuk Bayramı’nda yapsalar daha çok yakışırdı.
Madem herkesin bayramı kendine, ben de evde 29 Ekim resepsiyonu vereyim diyorum, mini etekle gelinmesi rica edilen...
Verin topumu gidiyorum diyor asker ama top onun değil ki...
Benim resepsiyonu ve çocuğu bol komik ülkem.
Bence her ilde de valinin yanı sıra garnizon komutanları da birer alternatif resepsiyon vermeli.”

'100. YIL ÇOK FARKLI OLACAK'

Bunlara bakınca, Türkiye’nin ‘virajı’ döndüğünü sezebiliyoruz. Bir yıl önce ‘ciddi’ye alınacak tavır, bugün böyle ‘komik’ görünüyorsa; buna yol açanlar gelecek yıl toparlanırlar. Cumhuriyetin 88. yıldönümü bu yıldan farklı kutlanacaktır. Görürsünüz.
2023 yani 100. yıldönümü, çok daha farklı olacak. Bir kenara yazın..."