BIST 10.890
DOLAR 32,18
EURO 34,89
ALTIN 2.470,67
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyetimiz 87 yaşında!

Bugün 29 Ekim, Cumhuriyet'imiz 87 yaşında. Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de yapıldı, İstanbul'da ise akşam Boğaz'da havaifişek ve ışık gösterisi var.

Abone ol

Bugün 29 Ekim, Cumhuriyet'imiz 87 yaşında. Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de yapıldı, İstanbul'da ise akşam Boğaz'da havaifişek ve ışık gösterisi var.

Başkent Ankara'daki Cumhuriyet Bayramı törenleri, sabah 08.45'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'e çelenk koymasıyla başladı.

Anıtkabir'deki törenin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geçildi. Cumhurbaşkanı Gül, Meclis'te kutlamaları kabul ediyor.

Ankara'daki törenler, Atatürk Kültür Merkezi alanındaki geçit resmiyle devam edecek. Cumhurbaşkanı Gül, akşam da Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verecek.

İstanbul'da ise Vatan Caddesi'ndeki tören, hava engeline takıldı. Resmi geçit töreni pazar gününe ertelendi. Akşam İstanbul Boğazı'nda artık gelenekselleşen Cumhuriyet şöleninde ise erteleme yok, saat 19.30'da Boğaz Köprüsü ile Kız Kulesi arasında ses ve ışık gösterisi yapılacak.

ÇİN'DE KUTLANDI BİLE

Cumhuriyetin 87. yıldönümü Çin'de de kutlandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Çin'in Sincan Uygur özerk bölgesinde "cumhuriyet kahvaltısı" verdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun ev sahipliğini yaptığı kahvaltıya heyet üyelerinin yanısıra, Sincan Uygur özerk bölgesi genel sekreteriyle Çin'de yaşayan bazı vatandaşlar da katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Esenli bir konuşma yaptı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da cumhuriyetin 87. yıldönümünü kutlarken Türk bayrağının bütün milletlere ilham vermeye devam etmesi ümidini dile getirdi. Davutoğlu konuşmasını "Ebediyete kadar bu bayramı kutlayacağımız inancıyla hepinizi selamlıyorum" diyerek noktaladı. Dışişleri bakanı konuşmasının ardından Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir de pasta kesti.

LİDERLERDEN CUMHURİYET MESAJLARI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Temel amacımız, Cumhuriyetimizi korumak ve yüceltmek, ülkemizi Atatürk'ün hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesine ulaştırmak ise, önümüzde başka bir yol veya seçenek yoktur. Bunu yaparken en büyük kuvvet kaynağı millet ve muasır medeniyet hedefinin taşıyıcısı Yüce Meclis'tir.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin: "Demokrasimizin kalbi olan Meclisimiz, ülke sorunlarının çözüleceği, milletimizin beklentilerinin karşılanacağı yerdir...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: "Milletçe, güven ve istikrar ortamını koruyarak birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize, barışımıza, kardeşliğimize sahip çıkmaya, Cumhuriyetimizin temel değerlerini her türlü sosyal ve siyasi tartışmanın üzerinde tutmaya devam edeceğiz."



Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner: "Türk Silahlı Kuvvetleri, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuka saygılı olmaya devam edecektir. Ancak hukuka saygının herkes tarafından dikkate alınması gereken bir zorunluluk olduğu aşikârdır."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Biliyoruz ki Cumhuriyet özgürlüktür, özgür, bağımsız birey yaratmaktır. Cumhuriyet, bireyi kulluktan çıkarıp özgür hale getirmektir.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Cumhuriyetimiz, ilan edildiğinden bugüne kadar, hiç bu kadar engebeli ve tuzaklarla dolu bir dönemden geçmemiştir. Bilinmelidir ki, Türkiye Cumhuriyeti ebediyete kadar yaşayacak ve bu kutlu emanet her daim dimdik ayakta kalacaktır.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Cumhuriyetin, çoğulcu-çok kültürlü, çok dilli yapıyı kucaklaması, temsiliyeti ve katılımcılığı yönetime eksiksiz yansıtması, kendi vatandaşlarına eşit-özgür yurttaşlık alanı açması ancak demokratik bir öze sahip olmasıyla mümkün.