BIST 10.008
DOLAR 32,27
EURO 34,67
ALTIN 2.436,01
HABER /  GÜNCEL

Askeri yargıda radikal değişiklik

Siviller, askeri suç işleseler bile askeri yargıda yargılanamayacaklar...

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Sivillerin askeri suç işlemeleri halinde askeri yargıda yargılanmaları son buldu. Siviller askeri kişilerle bile organize olarak askeri bir suç işlese bile artık adli yargıda yargılanacaklar. Askeri kimlikli kişilerle sivil kişiler ortaklaşa bir askeri suç işlese bile askerler askeri yargıda; siviller sivil yargıda yargılanacak.

AİHM'in verdiği sivil kişilerin askeri yargılamaya tabi tutulmasına karyşı kararlar ışığında ve AB ile müzakereler çerçevesinde yapılan yeni düzenleme dün gece TCK'da yapılan bir değişiklikle TBMM Genel Kurul'unda geçti.

TCK'daki değişiklik şöyle:

"4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 3 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(2) Barış zamanında, asker olmayan kişilerin Askeri Ceza Kanununda veya diğer kanunlarda yer alan askeri mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirak halinde işlenmesi durumunda asker olmayan şahısların soruşturmaları Cumhuriyet savcıları, kovuşturmaları adli yargı mahkemeleri tarafından yapılır"

Bu değişiklik ile bir süre önce Bakaya kaçaklarının bile sivil yargıda yargılanmasına ilişkin düzenleme yapan TBMM, askeri suçu askerlerle birlikte işleyen bir sivilin askeri yargıda yargılanması mümkün olmayacak. Örneğin, bir askeri ihaleye fesat karıştıran bir sivil, içinde askeri kişilerin de bulunduğu organize bir suç işlemiş olsa dahi artık askeri yargıda yargılanamayacak. Bu düzenleme ile suç tek olmasına karyın asker ve sivil kiyiler ayrı ayrı mahkemelerde yargılanacağı için bazı karışıklıklar yaşanması kaçınılmaz olacak.