BIST 10.293
DOLAR 32,27
EURO 34,80
ALTIN 2.413,12
HABER /  GÜNCEL

Askeri savcılık Uludere için takipsizlik kararı verdi

Genelkurmay savcılığı 34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere (Roboski) ile ilgili soruşturmasını tamamladı ve şüpheli askerlerle ilgili kovuşturmaya gerek olmadığını açıkladı. Ölenlerden birinin yakını, 'Adalet ayaklar altında' diyerek tepki veriyor.

Abone ol

Askeri savcılık 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski olayı ile ilgili takipsizlik kararı verdi.

Böylece Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 28 Aralık 2011’de Irak-Türkiye sınırına savaş uçaklarıyla düzenlediği hava operasyonunda askeri personelin kusuru olmadığı yönünde karar verilmiş oldu.

Olayda yakınlarını kaybedenlerden biri olan Ferhat Encü ve Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, takipsizlik kararının henüz kendilerine ulaşmadığını fakat kararın ayrıntılarını medyadan öğrendiklerini söyledi.

Türk medyasında yer alan haberlerde askeri savcılığın, “TSK personelinin bahsi geçen TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde kanunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirdiklerini, görevi yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığını” açıkladığı bildiriliyor.

BBC Türkçe’ye konuşan Ferhat Encü, “Böyle bir karar bekliyordum ama çok üzüldüm. İnsanlık tarihine, Türkiye tarihine bir kara leke olarak geçecektir. Hak ve adaletin ayaklar altına alınma durumudur bu.” dedi ve TBMM’de kurulan İnsan Hakları Alt Komisyonu’nun geçen sene yayımladığı raporun, bu kararın işareti olduğunu söyledi.

Geçen yıl 22 Mart'ta yayımlanan raporda, 34 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarakdenmişti.

Tahir Elçi ise bu kararın ardından hukuki sürecin bitmediğini vurguluyor. Askeri savcılığın verdiği kararın “itiraza tabi” olduğunu belirtiyor.

Elçi, “Genelkurmay Askeri Mahkemesi nezdinde itirazda bulunacağız ve buradan çıkacak karara göre Anayasa Mahkemesi yolu açılmış olur.” dedi.

28 Aralık 2011 günü akşam 9.30 civarı gerçekleşen bombardımanda Türk savaş uçakları, Irak'tan katır sırtında kaçak mazot, çay ve şeker getiren bir grup köylüyü vurmuştu.

Olayda Ortasu (Kürtçe ismi Roboski) ile Gülyazı (Kürtçe ismi Bujeh) adlı iki köyden 17'si çocuk 34 kişi yaşamını yitirmiş, 4 kişi ise sağ kurtulmuştu.