BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,82
ALTIN 2.477,75
HABER /  GÜNCEL

Asgari ücret belli oldu son dakika haberi 2023 yılı asgari ücreti net brüt rakamı

TÜRKİYE'nin beklediği 2023 yılı asgari ücreti belli oldu. Son dakika asgari ücret açıklamasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan asgari ücretin 2023 yılında 8 bin 506 lira olacağını duyurdu. 2023 yılında brüt asgari ücret ise 10 bin 8 lira oldu. Erdoğan şartlar olumsuz gelişirse asgari ücrete yıl ortasında ek zam yapılabileceğini açıkladı...

Abone ol

TÜRKİYE 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret zammıyla ilgili son dakika haberi geldi. Dün gece yarısı Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'le asgari ücret konusunda son toplantıyı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ve patronların temsilcisi TİSK Başkanı Burak Akkol'la birlikte asgari ücret rakamını açıkladı. İşçilerin temsilcisi Türk-İş toplantıya katılmadı.. 

Asgari ücret 2023 yılında net 8 bin 506 lira oldu. 2023 yılı brüt asgari ücreti ise 10 bin 8 liraya çıktı.

2023 asgari ücret zammı ne kadar oldu?

1 Ocak 2023 itibariyle uygulanacak yeni asgari ücrette zam oranı 1 Temmuz 2022'ye oranla yüzde 54,6 zamlandı. Yeni asgari ücret Ocak 2022'ye göre ise  yüzde 74,43 oranında arttı. 

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları ve asgari ücret rakamı...

Herkesi masada isterdik ama olmadı

- Asgari ücret toplantıları sonunda çalışan ve işveren tarafları maalesef ortak bir rakam üzerinde anlaşamamışlardır.

- Hükümet olarak tüm tarafların tekliflerini ve gerekçelerini saygıyla karşılıyoruz.

- Elbette herkesin kendi öncelikleri ve çıkarları doğrultusunda bir tutum sergileyecektir.

- Tarafların hepsinin masada olmasını isterdik ama olmadı...

- Açıklayacağımız asgari ücret rakamı ülkemizin genel ekonomik ve sosyal durumuyla uyumludur...

- Ne emekçilerimizin hakkının yenmesine ne de işverenlerimizin üzerine altından kalkamayacakları bir yükün bindirilerek istihdamın zarar görmesine rıza gösteririz. 

- Geçtiğimiz haftalarda kamu görevlilerinin pek çok talebini çözüme kavuşturduk.2002 yılında 184 lira olan asgari ücret  reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır.

- Geçtiğimiz sene yüzde 50 oranında artış yaparak 4250 liraya yükseltmiş, gelir ve damga vergisini kaldırmıştık.

- Geçtiğimiz haftalarda kamu görevlilerinin ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar anlayışla çözüme kavuşturduk. 

Sene ortasında da düzenleme yaparız

- Enflasyonu yıl ortasında yüzde 30'lu, sene sonunda ise yüzde 20'li rakamlara indirmeye kararlıyız.

- Asgari ücreti belirlerken bu hedefleri gözetledik.

- Şayet olumsuz bir tablo yaşanırsa bu yıl olduğu gibi yeniden düzenleme yaparız...

Asgari ücrete yüzde 50 zam: 8.500 TL

- Önümüzdeki yıl (2023) asgari ücret net olarak 8 bin 500 lira olarak belirlendi...

 Asgari ücrette geçtiğimiz yılın ocak ayına göre yüzde 94, temmuz ayına göre yüzde 50 artış sağlanmıştır. 

Asgari ücretin patrona maliyeti kaç lira?

Gelir Vergisi istisnası tamamına uygulanırsa, asgari ücretin işverene toplam maliyeti 11 bin 750 TL olacak. Asgari ücret, bugünkü kura göre 455 dolara yükseldi.  Brüt asgari ücret ise 10 bin 8 TL oldu.

TİSK Başkanı: Bazen anlaşmazlık oluyor

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise şunları söyledi:

– Dengeli ve sosyal tarafların tümüne fayda sağlayacak bir asgari ücret belirlemenin önemini anlatıyoruz. Devlet-işçi-işveren ayrımına karşı olduğumuzu her fırsatta ifade ediyorum.

– Aile felsefesi var burada. Bazen anlaşıyoruz bazen anlaşmazlıklar da oluyor. Kutuplaşmak bu aileye yakışmaz. Bugün görüş ayrılıkları olmuş olabilir ama ilerleyen dönemde başka konularda anlaşmalar sağlayacağız.

– Asgari ücret bir taban ücrettir. Makul olması gerekir. Hedefimiz ortalama ücretin artırılmasıdır. Odağımızı enflasyonla mücadeleye, alım gücünün artmasına ayıracağız bundan sonra.

Bakan Bilgin: Yeni bir ücret skalası oluşacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise şu ifadeleri kullandı:

– Asgari ücret Türkiye’deki çalışanların yüzde 37’sini ilgilendiren bir ücret. Ama bununla sınırlı kalmıyor. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı rakam bütün çalışanları yeni bir ücret skalasıyla ulaştıracaktır. Sosyal devlet politikalarına uygun bir yaklaşımınızdan dolayı size saygı ve şükran sunuyoruz. İşçi temsilcileri şu an burada olmasalar da sürece katkı sağlamışlardır. O yüzden teşekkür ediyorum.

TİSK geldi, Türk-İş davet edilmedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve TİSK heyeti Külliye'ye geldi.. Türk-İş heyetinin ise Beştepe'de asgari ücret zammının açıklanacağı salona gelmediği görüldü. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, "Bize davet gelmedi. Erdoğan'ın açıklamasının ardından açıklamamızı yapacağız" dedi.

Masadan koltuklardan birisi kaldırıldı

Açıklamanın yapılacağı salonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte 4 kişinin oturması için koltuk konulmuştu. Ancak Türk-İş heyetinin gelmemesi üzerine koltuklardan birisi kaldırıldı ve 3 koltuk kaldı. Asgari ücreti Erdoğan'ın Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ve TİSK Başkanı Burak Akkol ile birlikte açıklaması bekleniyor.