BIST 9.990
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.438,49
HABER /  GÜNCEL

Arkeologlar dehşet içinde

Alman gazetesi bu başlığı attı. Nedeni de sular altında bırakılacak olan arkeolojik kent.

Abone ol Alman "Berliner Zeitung" gazetesi, Bergama Krallığına bağlı Helenistik döneme ait Allianoi Eski Çağ kentinin, arkeolojik kazı sınırları içinde inşa edilen Yortanlı barajının yakında faaliyete geçecek olmasından dolayı sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu yazdı.

"Baraj, antik havuzu tehdit ediyor... Türkiye'deki Allianoi kenti sular altında kalacak. Arkeologlar dehşet içinde" başlıklarıyla verilen haberde, 5 metre yüksekliğinde duvarla ve sütunlarla çevrili bulunan, yol, çeşme ve çevredeki evlerin kalıntılarıyla birlikte mozaiklerin de iyi korunmuş olduğu belirtilen Allianoi'un, bugüne kadar dünya üzerinde bulunan en eski "antik havuzlardan" olduğuna işaret edildi.

Kentin yüzde 20'lik kısmını 9 yıllık bir çalışma sonucunda ortaya çıkarttığı ifade edilen arkeolog Ahmet Yaraş'ın, "Bana bilim adamı olarak en fazla acı veren şey, bu eserlerin gerçek zenginliğinin hiçbir zaman anlaşılmadan yok olacağı gerçeği" dediği, Yortanlı barajının gelecek haftalarda faaliyete geçirilmesinden sonra tüm kazı alanının sular altında kalacağı bir kez daha hatırlatıldı.

Allianoi, Antalya'ya M.Ö. 150'de adını veren Bergama Kralı II. Attalos'un halefi olan Kral III. Attalos dönemine ait.

III. Attalos, M.Ö. 133'te Bergama'yı Roma İmparatorluğu'na bağlamasıyla tanınıyor.

İVRİNDİ YOLUNDA

Bergama-İvrindi yolundaki "İlkçağ Sağlık Merkezi", Yortanlı Barajı su toplamaya başlayınca yok olacak. Allianoi, Bergama'daki (Pergamon) gibi Eski Yunan sağlık tanrısı Asklepios'a adanmış bir Asklepeion (sağlık merkezi).

Dünyada, ikisi Yunanistan'da, ikisi de Bergama'da olmak üzere sadece dört Asklepeion bulundu. Kazılar, Allianoi'da Philip Morris/Sabancı sponsorluğunda ve Trakya Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Ahmet Yaraş başkanlığında sürdürülüyor.