BIST 10.192
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.390,26
HABER /  DÜNYA

Arka profilden fotoğraf tartışma yarattı

Finlandiya'da bir gazete kadın Başbakan Mari Kiviniemi'nin arka profilden fotoğrafını yayımlayınca polemik çıktı.

Abone ol

Finlandiya, bir kez daha başbakanlık koltuğuna bir kadın seçerken yeni lider olan 42 yaşındaki Mari Kiviniemi'nin yolsuzluklarla zor günler yaşayan Merkez Partisi'ni de kurtarması bekleniyor. Ancak Finlandiya, ekonomik krizle mücadele sözü veren güzel Kiviniemi'nin umut veren vaatlerinden çok, gazetede çıkan bir pozunu tartışıyor.

BAKAN'DAN SERT TEPKİ

Ülkenin en büyük üçüncü gazetesi olan Iltalehti, Fin Başbakanı'nın uçağa binerken arkadan çekilmiş bir fotoğrafına yer verdi. Gazetenin, "Mari hakkında her şey" başlıklı haberinde, yeni Başbakan'ın bilinmeyen yanlarına yer veriliyor, yanında da merdivenlerden çıkarken üzerinde pembe elbiseyle çekilmiş bir fotoğrafı kullanılıyordu.

İşte bu resim, büyük bir tartışma başlattı. Finlandiya'nın Eşitlikten Sorumlu Bakanı Stefan Wallin, yapılanın kadınlara yönelik ayrımcılık olduğunu dile getirdi. Gazeteye bir mektup da gönderen Wallin, bu tarz gazeteciliğin "dibe vurmuş bir tarz" olduğunu belirterek "Bu kadınları aşağılayan bir tavırdır. Cinsiyet ayrımcılığıyla hep beraber mücadele etmeliyiz. Gazetecilerin de bu konuda çok büyük bir sorumluluğu var. Acaba Iltalehti erkek bakanların da arkadan çekilmiş fotoğraflarından bir dizi yapar mı?" diye de sordu.

Gazetenin Wallin'in tepkisinden sonra çıkan sayısında ise "Wallin bu habere çok kızmış" ifadeleri yer aldı. Genel Yayın Yönetmeni Petri Hakala, Bakan'ın kaygılarının yersiz olduğunu söyleyerek "Biz kendisinden makaleyi daha derinlemesine okumasını beklerdik. Konunun cinsiyetle hiçbir alakası yok. Bu Batı tarz gazetecilikte normaldir" diyerek kendini savundu.

OKUYUCU: GAZETE HAKLI

Gazetenin internet sitesinde "Sizce bu gazetecilik doğru mudur?" şeklinde başlatılan ankette ise çoğunluk Iltalehti'yi haklı buldu. Katılımcıların yüzde 72'i "evet" oyu verirken yüzde 28'i ise "beğenmedim" dedi. Kendilerine daha "modern" bir platform sağlamaya çalıştıklarını kaydeden gazete daha önce İspanya'da çekilen başka bir fotoğrafı da hatırlattı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile eşi Carla Bruni-Sarkozy, nisan ayında İspanya'yı ziyaret etmişti. Ziyaret sırasında İspanya Veliaht Prensi'nin eşi Letizia ile Carla Bruni'nin sarayın merdivenlerinden çıkarken arkadan çekilmiş fotoğrafları gazetelere servis edilmişti. O dönem de aynı tartışma İspanya'da yaşanmış ve bunun doğru olup olmadığına ilişkin görüşler belirtilmişti. Hatta iki kadının giysileri ve ayakkabılarının tarzından karakter analizleri bile yapılmaya kalkışılmıştı.

'Güzelse estetikse neden çekilmesin?'

Burhan Özbilici (AP - 22 yıllık fotomuhabiri): Haber fotoğrafının kuralları ve kriterleri bellidir. Haber varsa ve o kişinin fotoğraflanması haber değeri taşıyorsa önden ve arkadan tartışması gereksiz.

Ali Ekeyılmaz (SABAH - 25 yıllık Meclis fotomuhabiri): Eğer bir siyaesetçi kamuoyuna mal olmuş biriyse ve güzel giyinmişse arkadan da önden de fotoğrafı çekilebilir. Doğru buluyorum. Daha önceleri Tansu Çiller'i sık sık çekerdik. Düğmeleri açık olurdu, yırtmacını çekerdik.

Bilge Eser / Sabah