BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.423,56
HABER /  DÜNYA

Arınç’tan Duran Adam değerlendirmesi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gezi Parkı protestocularının ’duran adam’ şeklindeki eylemlerini değerlendirdi. Bu eylemin barışçıl bir ey...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gezi Parkı protestocularının ’duran adam’ şeklindeki eylemlerini değerlendirdi. Bu eylemin barışçıl bir eylem olduğunu ve anlayışla karşılanması gerektiğini söyleyen Arınç, "Bence 5 dakika durmalı, 6. dakikada işine gitmeli. Bu insanların işi mi yok? 8 saat nasıl ayakta durabiliyor? Çalışmıyor mu bu insanlar, mesaileri yok mu, hayatlarını kazanmıyorlar mı?" diye sordu.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti MKYK toplantısı öncesi AK Parti Genel Merkezi’ne gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin Gezi Parkı eylemcilerinin ’duran adam’ şeklinde eylem gerçekleştirdiklerini ve yaklaşık 8 saat durduklarını hatırlatması üzerine Bülent Arınç, şaşırarak, "Televizyon ekranlarından gördüm de 8 saat durduklarını bilmiyordum. Peki ihtiyaçlarını gidermiyor mu insanlar?" diye sordu. Bu eylemlerin kendisinin de dikkatini çektiğini belirten Bülent Arınç, eylemcilerin bu kadar uzun süre ihtiyaçlarını gidermeden ayakta kaldıklarını şaşırdığını belirtti. Ayakta durma eylemini değerlendiren Arınç şöyle konuştu:
"Yani bu bir şiddet eylemi değil, bu gayet göze de hoş gelen eğer bir eylemse bir eylem türü. Bir barışçı eylem türü. Bunu kınayacak halimiz yok. Benim zaten geçmişten bu yana özgürlükler alanında düşündüğümüz tek şey vardır; insanları şiddete, silaha yöneltmemek, insanların barış ve huzur içerisinde hukuk kurallarına uygun eylemler yapmasını sonuna kadar desteklemektir.
Gezi Parkı’nda ağaçların kesilmesine yönelik başlayan eylemleri de anlayışla karşıladığımızı ifade etmiştim, ama sonradan bu eylemler şekil değiştirdi. Maalesef pekçok aracın yakılmasına, pekçok kamu kurumunun işgal edilmesine ve tahrip edilmesine, maalesef canlarımızın kaybına, pekçok yaralıya da yol açtı. Bunları tasvip etmek mümkün değil. Şimdi eğer şiddet eylemlerinden vazgeçilerek bir mesajı durmak suretiyle insanlar veriyorsa bunu da anlayışla karşılamak lazım. Bu çünkü içinde şiddet barındırmayan bir eylem usulüdür."

"8 SAAT YERİNE 8 DAKİKA AYAKTA DURSUNLAR"
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, eylemcilerin sağlıklarına da dikkat etmesi gerektiğini belirterek 8 saat durmak yerine 5 dakika durmalarını tavsiye etti. Bülent Arınç konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yapanlar açısından şuna dikkat edilmesini arzu ediyorum; bir, mutlaka oralarda yani geliş geçişleri engelleyecek, toplumun birlikte bulunduğu mahallerde belki de bu trafiğe izin ve imkan vermeyecek şekilde kesinlikle olmamalı. Bir de kendi sağlıkları önemli. Yani bir insan bir ayakta, ayaküstünde nasıl bu kadar saat kalabilir. Demek ki bel veya boyun fıtıkları yok bunlarda. Çünkü ben yarım saatten fazla ayakta kaldığımda boyun fıtığı olduğum için maalesef oturmak ihtiyacını hissediyorum.
Sağlıklarına zarar gelmesin, onları seviyoruz. Ama bu eylemleri anlamlıdır ve bu eylem türlerini teşvik etmemiz de gerekir. Çünkü bunlar özünde şiddet barındırmayan ama durdukları halde mesaj veren ve o mesajları anlayışla karşılamamız gereken bir unsurdur. 8 saat diyor arkadaşımız, eğer zarf atmıyorsa 8 saat uzun bir süre. 8 saat bir insan ayakta kalmamalı. İhtiyaçları olabilir, ihtiyaçlarını giderecektir. Bence 5 dakika durmalı, 6. dakikada işine gitmeli. Bu insanların işi mi yok? 8 saat nasıl ayakta durabiliyor? Çalışmıyor mu bu insanlar, mesaileri yok mu, hayatlarını kazanmıyorlar mı, üniversitelerine gitmiyorlar mı, sınavları yok mu? 8 saat fazla, 8 dakikayla sınırlandıralım, hepimiz bunlar karşısında anlayışla duralım diye düşünüyorum."

"ÇÖZÜM SÜRECİ OLUMLU ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR"
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Meclis’te çözüm sürecine ilişkin endişelerini dile getirdiği açıklamaları da hatırlatıldı. "Selahattin Demirtaş’ın sözlerine konuşmalarına bakarak, çözüm sürecinin gidişatı hakkında bir şey söylemek mümkün değil" diyen Arınç, "Onlar bunları her zaman söylüyorlar, her zaman gruplarında veya bir başka yerde bu toplantıları yapıyorlar. Geçtiğimiz günlerde de Diyarbakır’da ismini tam hatırlayamıyorum, bir konferans toplamışlardı. Orada yapılan konuşmaları da çok iyi biliyoruz. Çözüm süreci başladığı gibi bence olumlu devam ediyor. Olumlu sonuçlanmaya doğru da evriliyor. Biz de bu gidişatı an be an takip ediyoruz" diye konuştu.
(İHA)