BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.506,31
HABER /  DÜNYA

Sosyal medyaya düzenleme gelecek mi ?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, sosyal medya ve paylaşım sitelerine yönelik bir çalışma yapmadıklarını belirtere...

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, sosyal medya ve paylaşım sitelerine yönelik bir çalışma yapmadıklarını belirterek, “Bahsedilen çalışma siber güvenlik çalışmasıdır” dedi.
Bakan Yıldırım, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde katıldığı “Türkiye Offshore Enerji Konferansı”nın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Sosyal medya ile ilgili yürütülen çalışmaların sorulması üzerine Yıldırım, “Bahsedilen çalışma siber güvenlik çalışmasıdır. Bilindiği gibi geçtiğimiz kasım ayında Bakanlar Kurulu bir karar aldı ve Siber Güvenlik Kurulu oluşturuldu. Bu kurul bir yol haritası belirledi. Bu da zannediyorum bugün yarın Cumhurbaşkanımızın onayından çıkmış olacak ve 20 Haziran itibariyle Siber Güvenlik Kurulu’nun ikinci toplantısını yapacağız” diye konuştu.
Sanal alemle ilgili konuların siber güvenlik konusu olduğunu dile getiren Bakan Binali Yıldırım, “Ülkemizin iletişim alt yapısına vaki olabilecek her türlü saldırılar, bu alt yapıda mevcut olan bilgiler, insanlarımızın kişisel bilgileri, özellerine ait bilgiler, devletin kritik alt yapısında bulunan bilgiler, milli savunmamıza ilişkin bilgiler, emniyetin, tapunun bilgileri ve aklınıza gelen tüm bu bilgilerin emniyet altında olması lazım. Bunlara yapılabilecek her türlü saldırıyı önceden tahmin etmek ve tedbir almak, her halükarda saldırı gerçekleşmişse de bunun sorumlularını bulup ortaya çıkarmak ve cezalandırmak diye özetlenebilir siber güvenlik konusu. Yaptığımız çalışma budur” şeklinde konuştu.

O İDDİALARI YALANLADI
“Sosyal medya ve paylaşım sitelerine yönelik bir çalışma mevcut değildir” diyen Bakan Yıldırım, sosyal medyanın özgürlük alanı olarak alabildiğince faaliyet göstermesine karşı çıkmanın veya engellemenin doğru olmadığını söyledi. Yıldırım, “Ama ne gerçek hayatta ne de sanal dünyada insanları mağdur edecek, suç işleyecek faaliyetleri yapma serbestisi de olamaz. Nasıl sokakta insan öldürürseniz bir cezası varsa, sosyal medyada da insanı ölüme teşvik ederseniz, intihara azmettirseniz bunun da bir cezası var veya izni, rızası olmadan insanların bilgilerine erişirseniz, onu da kamuoyuyla paylaşıp, o insanımızın mağduriyetine sebep olursanız bunun sosyal medyadan işlenmesi onu masum göstermez. Suç her yerde suçtur. Cezasız kalırsa kamu düzeni de devam etmez, kargaşa hakim olur” dedi.
Bakan Yıldırım, işi dönüp dolaştırıp “sosyal medyaya yasak geliyor” noktasına getirmenin çok büyük haksızlık olduğunu ifade ederek, böyle bir şey olmadığını vurguladı. Yıldırım, “Ama gerçek alemde de, sanal alemde de suçları önlemek, suçlularla mücadele etmek, demokratik, hukuk devleti olan her ülkenin yapması gereken şeydir. Yapılmak istenen de budur. Bu bakımdan işin oraya buraya çekilmesine hiç hacet yok. Özgürlüklere sonuna kadar evet ama başkalarının özgürlük dünyasını karartmaya asla ve asla izin vermememiz lazım. Özel hayata müdahaleye asla izin vermememiz lazım” ifadelerini kullandı.
Sanal alem yeni yeni yaygınlaştığı için bazı konuların mevcut yasalarda tanımlanmamış olduğunu belirten Yıldırım, “Belki yapılması gereken uygulama açısından yanlış noktalara gitmemek için bu yasalara sanal alemle ilgili bölümleri de güncellemek gerekir. Bu bir yasada olacak bir şey değil. Siber suçlarla mücadele etmek bir ülkenin tek başına başaracağı bir şey değil. Onun için burada uluslararası işbirliği şarttır” dedi.
(İHA)