BIST 10.274
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,60
HABER /  GÜNCEL

Arınç'ın gündemi internet medyası

Bakan Arınç, internet medyası konusunda düzenleme yapılacağının mesajını verdi. İşte Arınç'ın değerlendirmesi;

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, özgür ve tarafsız bir şekilde çalışan basının, yüksek profilli demokrasi hedefinin de en sağlam destekçisi olduğunu söyledi. Arınç, internet medyasına da çeki düzen verileceğinin mesajını verdi.

Arınç, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından düzenlenen, ''Anadolu Basını Özendirme Yarışması''nın Meclisteki ödül törenine katıldı.

Medyanın dinamik bir sektör olduğuna dikkati çeken Arınç, medya dünyasında yaşanan hızlı değişime, Türkiye'deki kurumların seyirci kalmasının beklenemeyeceğini ifade etti.

''Ben medyanın, toplumların aynası, demokrasilerin, hak ve özgürlüklerin güvencesi olduğu inancındayım'' diyen Arınç, şöyle konuştu:

''Özgür ve tarafsız bir şekilde çalışan basın, bizim yüksek profilli demokrasi hedefimizin de en sağlam destekçisidir. Çünkü bağımsız ve özgür bir medyanın olduğu toplumlarda, faili meçhuller, işkenceler, karanlık odalarda toplum mühendisliği, darbeler, millete karşı kirli planlar yapılamaz. Bağımsız ve özgür bir şekilde gazetecilerin çalıştığı toplumlarda rüşvet, yolsuzluk, adam kayırma, çalmak, çırpmak olmaz, devletin ve milletin malına göz dikenler barınamaz. Medyanın bağımsız, gazetecinin kalemini özgürce kullandığı toplumlarda adaletin terazisi şaşmaz, devletin haşin ve sert yüzü yerini şefkate bırakır. Biraz önce söylediğim gibi bağımsız ve özgür bir medya toplumun aynasıdır. Bizler kendimizin, toplumumuzun ve devletimizin fotoğrafını 'medya' dediğimiz bu aynada açık ve doğru bir şekilde görebiliriz.

"BÜYÜK KATKI SAĞLADIK"

Bugün basının özgür bir şekilde çalışmasını arzu eden ve bu konuda ciddi adımlar atan bir yönetim iş başındadır. 2004 yılında devlet ve basın kuruluşlarının iş birliğiyle 5187 sayılı Basın Kanunu çıkarttık. Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı en katılımcı ve en özgürlükçü basın yasası olan bu kanun, aynı zamanda ifade ve basın özgürlüğünün sağlanması bakımından AB standartlarını yakalayan bir hukuki düzenlemedir. Aynı kanunda gazetecilik mesleğine geniş güvenceler getirilmiştir. Cezai sorumluluklar ulusal, bölgesel ve yerel basına göre kademelendirilmiş ve böylelikle bir ölçüde hakkaniyet temin edilmiştir.''

İNTERNET MEDYASINA DÜZENLEME

BYEGM'nin öncülüğünde, ''internet medyası ile ilgili temelinde hak ve özgürlükleri esas alan bir düzenlemenin de hazırlığı içerisinde olduklarını'' bildiren Arınç, ''Yarın TBMM Anayasa Komisyonu'nda RTÜK ile ilgili kanun tasarısı görüşülecek. Özetle, bütün bu düzenlemelerin hepsinde, yasaklara karşı özgürlüklerin, bireysel hak ve hürriyetlerin yanında duran bir anlayış vardır'' diye konuştu.

Bazı sorunlar olduğunu ve zaman içerisinde bu sorunların kendisini daha da hissettireceğini anlatan Arınç, ''Bunları hemen bir çırpıda çözmek mümkün değildir. Özellikle Anadolu basınının temsilcilerinin sorunları da bir hayli büyüktür'' dedi.

''Anadolu'nun o zor şartlarında, zaten oldukça zor bir meslek olan gazeteciliği sürdürmek ancak sizler gibi yürekli, sorumluluk sahibi, mesleğine aşık insanların harcıdır'' diye konuşan Arınç, şöyle devam etti:

''Başta Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüz olmak üzere üzere, Basın İlan Kurumu ve RTÜK, Anadolu basınına karşı iyi niyetli bir yaklaşım içerisindedir. Hepiniz ellerinizdeki kıt imkanlar ve insan gücüyle, ulusal çapta faaliyet gösteren büyük medya kuruluşlarıyla amansız bir yarışın içerisindesiniz. Büyük fedakarlıklar ile bu yarışı devam ettirdiğinizi biliyorum. Elbette ki bizler de imkanlarımızın elverdiği ölçüde sizlere destek olacağız. Ancak bu yarışta sizin en büyük gücünüz, meslek aşkınız olacaktır. Sizlerin satırlarından Anadolu'da olan bitenleri takip ediyoruz ve gazetelerinizin sayfalarında şekillenen Anadolu fotoğraflarına bakarak, politikalarımızı belirliyoruz. Sizler Anadolu insanının dertlerini, sorunlarını, şehirlerinizin potansiyelini, imkanlarını Ankara'ya, İstanbul'a duyurarak tarihi bir görev yapıyorsunuz.

İstanbul'un, Ankara'nın hatta dünyanın ilgisini de yaptığınız haberler ve çektiğiniz fotoğraflarla bulunduğunuz bölgelere çekmeyi başarıyorsunuz. Yaptığınız haberlerin etkisi yalnızca bulunduğunuz bölgelerle kalmıyor o haberlerin etkisi bazen kıtalar ötesinden hissediliyor. Katlandığınız zorluklar büyük ancak döktüğünüz alınteri kutsaldır.''

BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya'nın, Anadolu basınını, yerel medyayı çok yakından ilgilendiren ve çok önemli destekler getiren büyük bir paket açıkladığını hatırlatan Arınç, ''Sayfa düzenlemesinden tutunuz, haberin içeriğine kadar size yardımcı olabilecek önemli bir paket. Bundan memnun olacağınızı düşünüyorum'' dedi.

Yerel medyaya yönelik eğitim seminerlerinin de devam ettiğini belirten Arınç, bu kuruluşlarla yakından ilgili olduklarını söyledi.