BIST 10.698
DOLAR 32,19
EURO 34,98
ALTIN 2.425,80
HABER /  DÜNYA

İran derdini BM'de anlatmayacak

Ahmedinejad BM'de konuşma yapmış ve baskının sona ermesini istemişti. BM'nin son kararı ise İran yönetimini kızdırdı.

Abone ol

Konsey'in basına kapalı düzenlenen özel toplantısına, toplantıya katılmak isteyen BM'ye üye ülkelerin temsilcileri de katılıyor. Bu arada İran'ın toplantıda konuşma yapma hakkı olduğu halde bu yönde bir talepte bulunmadığı bildirildi.

Toplantıyla ilgili olarak basına bilgi veren diplomatik kaynaklar, Konsey'in bugüne dek hep teknik seviyede konuyu görüştüğünü, bugün ise ilk kez BM'ye üye ülkelerin önünde bir tartışma yapılacağını kaydetti. İran'a karşı yaptırımların kabul edilmesi halinde bunun bütün BM ülkelerini bağlayacağını belirten kaynaklar, şeffaflık ilkesi içinde bu konunun tartışılması gerektiğini söyledi.

Türkiye ve Brezilya'nın İran'la birlikte üzerinde anlaştıkları Tahran Bildirisiyle diplomatik açıdan bir fırsat penceresi açtıklarını ve bunun İran meselesinin çözümünde diplomatik çözüm yolunu kuvvetlendirme amacını taşıdığını belirten kaynaklar, Tahran Bildirisinin güven arttırıcı önlem olarak görülmesi gerektiğini ve bundan yararlanılması gerektiğini söylediler.

İran meselesinin çözümünde "baskı" ve "diplomatik yolun" birbiriyle eşit değerlendirilmemesi gerektiğini belirten diplomatik kaynaklar, asıl çözüm yolunun yaptırım kararı alma gibi baskı yolunun değil, diplomatik yolun olduğunu, meselelerin ancak diplomatik müzakerelerle çözülebileceğini vurguladılar. Tahran Bildirisinden bu anlamda tam olarak yararlanılması gerektiğini söyleyen kaynaklar, yaptırımların kabul edilmesinin diplomatik yolu zayıflattığını, ancak Türkiye'nin ne olursa olsun diplomatik çözüme önem ve öncelik vereceğini dile getirdiler.