BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

BM'de İran'a yaptırımda uzlaşma!

Birleşmiş Milletler Daimi üyeleri İran'a yönelik yaptırım kararında mutabakata vardı.

Abone ol

Rusya da dahil olmak üzere BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri İran'a yaptırım konusunda anlaştı. Yeni tasaraı konseyde yarın oylanacak.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin İran'a yönelik yaptırımlar konusunda tamamen uzlaştığı belirtildi.


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yürütülen müzakerelere katılan diplomatlar, İran'a karşı yeni yaptırımlar öngören karar tasarısının hazır olduğunu ve bugün eklerinin tamamlanıp Konsey'e sunulacağını belirtti. Güvenlik Konseyi'ndeki oylamanın da yarın yapılacağı açıklandı.

İran'a yaptırım konusunda daha önce hazırlanan metinlere itiraz eden Rusya ve Çin'in de tasarı üzerinde görüş birliğine vardığı belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler kulislerinde, İran'a yeni karar tasarısının önümüzdeki günlerde oylamaya sunulabileceği konuşuluyor.

URANYUM TAKASI HAVADA KALDI

İran ise yeni yaptırımlar söz konusu olursa Türkiye ve Brezilya'nın arabuluculuğunu yaptığı nükleer takas anlaşmasının geçersiz olacağını savunuyor.

İran'a yeni yaptırımlar getirileceğine yönelik çabalar ortaya çıkınca, Türkiye ile Brezilya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne danışma toplantısı çağrısı yapmıştı.

İran, Türkiye ve Brezilya Mayıs ayında uranyum takasının Türkiye'de gerçekleşmesini öngören bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmanın Batı ile İran arasındaki nükleer soruna çözüm niteliğinde olduğu öne sürülmüştü.
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad da İstanbul'daki Asya İşbirliği ve Güvenlik zirvesinde yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma ABD ve müttefikleri için fırsat yarattı, bunu iyi değerlendirsinler" demişti.

İRAN: ÇİFTE STANDART

İran'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Hazayi, BM Güvenlik Konseyi'nin, kimi daimi üyelerinin tutumu nedeniyle "çifte standart" uyguladığını belirtti. Açıklamaya göre Hazayi, İran halkı, Tahran Bildirisinin beraberinde bölgesel ve uluslararası düzeyde daha yapıcı işbirliğini getirmesi ve uranyum takas anlaşmasının güven arttırıcı önlem olarak değerlendirilmesini beklerken, yaptırım tasarısının alalacele Konsey'e getirilmesinin yapıcı bir yol olmadığını, tam tersi bir yol olduğunu söyledi. Konsey'in aynı üyelerinin ve aynı Konsey'in (bu ülkelerin tutumu yüzünden)" İsrail'in Filistin halkına yardım götüren gemilere zalimce saldırısı karşısında bir şey yapamadığını da belirten Hazayi, "Bu tutum, çifte standardı da göstermektedir" dedi.