BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Asya Zirvesi'nde dağ fare doğurdu

Türkiye'de yapılan Asya Zirvesi'nin sonuç bildirgesi açıklandı. Beklenen karar çıkmadı...

Abone ol

Türkiye'de gerçekleştirilen Asya Zirvesi Sonuç Bildirgesi yayınlandı. Bildirgede 'İsrail'e kınama' kararı yok.

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) sonuç bildirgesinde İsrail'e kınama yok. Türkiye başkanlık açıklaması yapacak, İsrail'i kınayacak.

giden yardım gemisi konusuna yer verilmeyerek, dönem başkanı olarak Türkiye'nin sözlü başkanlık açıklaması yapması ve bu konuya orada atıfta bulunması kararlaştırıldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, sonuç bildirisinde zirvenin gündemindeki diğer konulara yer verildi.

İsrail'in üyesi bulunduğu konferansın sonuç bildirisinde oybirliği gerektiği için, bu ülkeyi kınayan bir karar çıkartmak teknik olarak mümkün olmadı.

Bu nedenle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün zirve sonunda ele alınan konuları toparlayacağı, diğer konuların yanı sıra İsrail'in saldırısına da değineceği belirtiliyor.

Türkiye'nin tepki ve hassasiyetinin, ayrıca uluslararası vicdanın sesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından dile getirilmesi bekleniyor.

Bu arada, gözlemci olarak toplantıya katılan ABD Temsilcisinin konuşma yapmamasına olumlu açıdan bakılıyor.

Zirveye Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Makedonya, Moğolistan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı, Irak ve Vietnam Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Rusya Federasyonu Başbakan, Kuveyt Veliaht Prens, Kamboçya Başbakan Yardımcısı, Çin Devlet Konseyi Üyesi diğer 8 ülke ise dışişleri bakanı, bakan, özel temsilci, bakan vekili ve büyükelçi düzeylerinde katılıyor.

Toplantıda BM, İKT, NATO, AGİT ve AKPM gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de yer alıyor.