BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.401,50
HABER /  GÜNCEL

Arınç açıkladı: Bakanlar istifa edecek mi?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sorumlu bakanların görevden alınıp alınmayacağına ilişkin, “Şüphesiz bir bakanımız buradan oradaki bir ola...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sorumlu bakanların görevden alınıp alınmayacağına ilişkin, “Şüphesiz bir bakanımız buradan oradaki bir olayı her gün tahkik etmesi, incelemesi, denetlemesi mümkün değil. Bakanların denetim görevinden bahsedilebilir, yasal eksiklikler varsa ‘bunlar niye yerine getirilmedi’ denebilir. Yarın TBMM’nde muhalefet partilerinin gensoruları görüşülecek. Bakanlara ait bir eksiklik söz konusu olursa onu da ancak Başbakanımız bilir” dedi.
Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç basın açıklaması yaptı. Bir gazetecinin soruşturmalar neticesinde sorumlu bakanların görevden alınıp alınmayacağına ilişkin bir soru üzerine Arınç, “Biz siyaset yapıyoruz. Sayın Başbakanımız ne taktir ederse o olur. Ama şüphesiz bir bakanımız buradan oradaki bir olayı her gün tahkik etmesi, incelemesi, denetlemesi mümkün değil. Sayın bakanların denetim görevinden bahsedilebilir bir de yasal eksiklikler varsa ‘bunlar niye yerine getirilmedi’ denebilir. Yarın TBMM’nde muhalefet partilerinin gensoruları görüşülecek. Bakanlara ait bir eksiklik söz konusu olursa onu da ancak Başbakanımız bilir” dedi.

“HER ŞEYİ DİKKATE ALARAK EKSİĞİMİZ NEYSE ONU GÖRECEĞİZ VE KARŞILIĞINI MUTLAKA YAPACAĞIZ”
Bir gazetecinin “2002’den bu yana maden kazalarında 350 civarında madencinin hayatını kaybettiği ortaya çıkıyor. Zonguldak’taki kazanın ardından Devlet Denetleme Kurulu’nun çok ciddi uyarılar içeren raporu var. Daha önceki kazalara rağmen gereken tedbirlerin somaya kadar alınmamasını ihmal olarak değerlendiriyor musunuz” sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları söyledi:
“1992’de Zonguldak Kozlu’da yaşanan faciadan daha fazla insanımızı bu olayda kaybettik. Kömür madenlerimizin bulunduğu bölgelerin ve kömür madeninin ayrı özellikleri var. Bazı yerlerde metan gazı sıkışması veya patlaması oluyor. Soma Eynez bölgesi kömürü kalorisi çok yüksek bir kömürdür. Önemli olan her bölgedeki kömür ocakları için genel kuralları koymak, bununla birlikte o bölgenin hususiyetine uygun olarak gerekli tedbirleri almak gerekir. Devlet Denetleme Kurulu’nun raporu olumludur, yani alınması gereken tedbirleri tek tek saymıştır. Meclis Araştırma Komisyonu da bunları almıştır. Kanun çıkarken de 2012’de bu raporların sonuç kısmından yararlanılmıştır. Bütün bunlardan yararlanmış olmasına rağmen bu olayın meydana gelmiş olmasını biz araştırmak zorundayız. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyen bir anlayışın sahibi olan bir hükümetiz. Yasalar olmasına rağmen işveren bunu kullanmamış olabilir, başlardaki amirler ’bunu mutlaka kullanacaksın’ dememiş olabilir. Kendileri bu imkanları o gün için elinden bırakmış olabilir. Her şeyi dikkate almamız lazım. Her şeyi dikkate alarak eksiğimiz neyse onu göreceğiz ve karşılığını mutlaka yapacağız.”

“ADLİ YARGILAMAYA ETKİLEMEYE KİMSE TEŞEBBÜS ETMESİN”
“Yargı gerekli soruşturmayı yapıyor. Gazeteci arkadaşlarımız da haberciliği güzel yapıyorlar. Ama sınırı bir yerde bitirmek lazım. Hiçkimse olayı ortaya koyarken kendini savcının yerine koyup iddianame tanzim etmeye kalkmasın. Bu milletvekilleri için de geçerli” diyen Arınç, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Kaç gündür izliyorum CHP’li bir milletvekili halkımızın acısına ortak olması bakımından örnek bir davranıştır. Ama ceza kanunu aşarak kendi konusu eczacılık olduğu halde iddianame tanzim etmeye kalkıyor. 25 yıl bu işi yaptım. Savcı hangi iddianameyi tanzim ederse etsin suçun hukuki vasfını mahkeme tayin eder. Savcı yanlış yaptı ise mahkeme düzeltir. Söylediğiniz doğru da olabilir ama bunu kamuoyunun önünde tartışmak bence kafa karıştırmaktan öteye gitmez. Adli yargılamaya etkilemeye kimse teşebbüs etmesin.”

BAHÇELİ’YE TEŞEKKÜR ETTİ
Konuşmasında siyasi patilerin genel başkanlarına teşekkür eden Arınç, “Siyasiler partiler çok iyi bir sınav verdi. Siyasetin dışına çıkmadı. Ama bu konuda Sayın Bahçeli’ye ayrıca teşekkür ediyorum. Çünkü bazılarının yanlış anladığı bir şeyi yaptı. Olay mahalline gitmedi. Bu tür olaylarda devlet siyasetçiler olay yerine gidince insanlar çalışmaları bırakır onlarla meşgul olur. Bahçeli en doğrusunu yaptı. Ama oraya gelen tüm siyasiler, Türk Silahlı Kuvvetleri, sporcular acıyı paylaşma konusunda çok büyük örnekler vermişlerdir” ifadelerini kullandı.
(İHA)