BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,57
ALTIN 2.381,69
HABER /  GÜNCEL

Bir Başbakanın tokat atabileceğini nasıl düşünürsünüz?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma’da markette bir kişiye tokat attığı iddiasına ilişkin, “Benim oradan...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma’da markette bir kişiye tokat attığı iddiasına ilişkin, “Benim oradan görebildiğim kadarıyla Başbakanımız kimseye yumruk atmadı. Kendisine yumruk atıldığını söyleyen kişi de dördüncü defa ifadesini değiştirdi. Bir başbakanının yumruk atacağını nasıl düşünebilirsiniz” dedi.
Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç basın açıklaması yaptı. Bir gazetecinin Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda Maden Yasası’nın gündemine gelip gelemediğine ilişkin bir soru üzerine, Arınç, maden işkolunun çok tehlikeli iş kollarının başında geldiğini anlatarak, “Buna yönelik tedbirlerin iş kazalarını minimize edecek, hayatı iyi bir noktaya çıkarabilecek şekilde olması lazım. Ancak sadece Maden Kanunu’ndaki değişiklikle sınırlı değil işimiz. İleri teknoloji kullanılan yerlerdeki yeni gelişmeleri de dikkate alarak bunları da işletmelerde var ve işletir hale getirmek aynı zamanda bir görev olarak verilmeli” dedi.

MADEN SAHALARININ KAPATILMASI KONUSU
Madenlerin kapatılıp kapatılmayacağı ile ilgili bir soruya Arınç, “Bu konu geçmişte de konuşuldu. Ancak bu gerçekçi değildir. Türkiye için özellikle gerçekçi bulmuyoruz. Çok samimi kanaatimi söylüyorum, mesele ekonomi açısıyla sürdürülmesi gereken bir iştir. 15 milyar ton rezervi bulunan Türkiye’de her şeyi ithal yoluyla ikame etmeye çalışsanız cari açığımız bugünkünden 100 misli daha fazla olur ve bu dünyanın hiçbir yerinde ekonomik karşılanmaz. Bu kömürü çıkarmalıyız, aydınlatmada, ısınmada kullanmalıyız. Bu sektör kendi içinde tek sektör değil, başka sektörleri de besliyor. Madenlere sahipsek, bu madenleri biz bulmalıyız, çıkarmalıyız ve değerlendirmeliyiz. Bu bir ekonomik faaliyettir. Ama kesinlikle buradan çıkarılacak 15 milyar tonluk kömür rezervi bir kişinin bedeli değildir. Bizim bütün bunlar çalışıyor haldeyken bu kazaları önleyecek tüm tedbirleri almamız gerekir. Biz her zaman 301 kişinin ölümü ile değil 10 kişinin, 20 kişinin, 30 kişinin göçüktü, metan gazıydı bunlarla karşılaşacaksak o zaman madenleri kapatabiliriz. Madende ağır risk var. İnsan olarak şunu söylemeliyim: Bu şartlar altında bu üretim devam etmemeli. Alınan bütün tedbirlere rağmen yetersizse bir yerde ortaya çıkacak sebep de basit şekilde önlenemiyorsa ölüm mukadderse o zaman bizim kapatmayı ve bunun dışındaki tedbirleri düşünmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı Arınç, Başbakan Erdoğan’ın konuyla ilgili tüm bakanlıklara maden kazasını minimize indirecek yerinde görmeyi, takip etmeyi, dinlemeyi ve sektörle ilgili bütün tedbirleri içerecek bir Maden Yasası’nın hazırlanması talimatını verdiğini bildirdi.

“SAYIN BAŞBAKANIMIZ KİMSEYE YUMRUK ATMADI”
Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma’da markette tokat attığı iddiasına ilişkin, “Olayın olduğu gün tamamen birlikte idik, birlikte maden sahasına gittik. Maden sahasını ziyaret sonrasında toplanan kalabalık üzerine Başbakan’dan konuşma yapılması rica edildi. Başbakan Erdoğan, bunun üzerine konuşma yaptı, bazıları aleyhte sözler söylendi. Başbakan Erdoğan da buraya taziye için geldiğini söyledi. Başbakan Erdoğan ile birlikte daha sonra araba ile giderken yoldan geçerken Başbakan Erdoğan araba içinde olmaktan rahatsız oldu ve yürüyerek gitmek istedi o sırada istifa yuh diye bağırdılar, Başbakan Erdoğan ‘Peki ben istifa edeyim, ama neden istifa etmem gerek onu söyleyin’ diye söyleyince bunu söyleyenler sustu. Daha sonra başka bir grup ‘katiller’ diye bağırdı. Başbakan Erdoğan onlara ‘neden katiller diyorsunuz’ diye seslendi. Belli bir grup sürekli bizleri takip halinde idi. Başbakan Erdoğan markete girdi o grup peşinden girdi. Benim oradan görebildiğim kadarıyla Başbakanımız kimseye yumruk atmadı. Kendisine yumruk atıldığını söyleyen kişi de dördüncü defa ifadesini değiştirdi. Bulunduğum yerden Başbakanımızın yumruk attığını görmedim. Bir başbakanının yumruk atacağını nasıl düşünebilirsiniz" dedi.
Arınç, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in Soma’da vatandaşı tekmelemesine ilişkin ise şu ifadelere yer verdi:
“Görüntüleri izledim. Olayı görmedim. Çıplak gözle baktığım zaman bu fotoğrafta yerde birisi var, iki özel harekatçı onu etkisiz hale getirmişler, isminden bahsettiğiniz kişi onu tekmeliyor. Bu çok feci bir olay. Doğrudur, yerindedir diyecek değilim. Zaten bu adam bir eylem yapmış, yerde olan bir insana niçin tekme atılır.”
(İHA)