BIST 10.913
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.512,60
HABER /  GÜNCEL

'Madenlerde Türk işçi çalıştırılmasın'

Destici 'Bizim vatandaşımız maden ocağında çalışmayı hak etmiyor. Yani bu kadar ağır işçilikte 50 bin kişiden bahsediyoruz. 50 bin kişiyi besleyemiyor muyuz'

Abone ol

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, maden ocaklarında Türk işçisi çalıştırılmaması gerektiğini savunarak "Hatta yabancılara bunları vermeliyiz ve kota koymalıyız. Demeliyiz ki (en fazla yüzde 20'si Türk olacak. Yüzde 80'i başka ülkelerden" dedi.

Destici, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini parti genel merkezinde kabul etti. 

Destici, kabulün ardından Soma'da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi. Temennilerinin Türk milletinin bir daha böyle bir acı yaşamaması olduğunu ifade eden Destici,  "Tabii bu temennilerle geçiştirilecek bir durum değil" diye konuştu. 

"Olayın ardında tedbirsizlik, denetim eksikliği ve az maliyetle çok para kazanma hırsının yattığının çok net bir şekilde ortada olduğunu" belirten Destici, mevzuat ve denetimdeki eksikliklerin olayın meydana gelmesinde birinci sırada olduğunu söyledi. 

Mevzuatta yaşam ünitesi koymanın bulunmadığını ifade eden Destici, "Sen insanlık yapıp da koysaydın... Yani kimseden insanlık yapıp koyması beklenemez. Böyle bir keyfiliğe müsaade etmemek gerekiyor. Mevzuata batı standartlarında bunu koymak gerekir" dedi. 

-"Firmanın ruhsatları iptal edilmeli"

Destici, işletmeci firmanın baş sorumlulardan biri olduğunu, sendikaların gerektiği gibi görevlerini yapmadığının çok net olduğunu kaydederek "Hükümet bir ciddiyet ortaya koymak istiyorsa bir kere bu firmanın ruhsatları iptal edilmesi lazım. Bu firmanın artık Türkiye'de maden işletememesi lazım. Türkiye tarihinin en ağır acısını yaşatan bir firmanın artık bu işi Türkiye'de yapmaması lazım" görüşünü bildirdi.  

Enerjide kömürün bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Destici şöyle konuştu:

"Ama ne yapmak lazım? Bakın gerekiyorsa bu işletmelerin tamamı yabancılara verilmeli ve Batı standartlarında ILO standartlarında ocaklar açılmalı. Bir öneri daha yapıyorum: Maden ocaklarında Türk işçisi çalıştırmamalıyız. Bakın çok farklı bir şey söylüyorum. Bizim vatandaşımız maden ocağında çalışmayı hak etmiyor. Yani bu kadar ağır işçilikte 50 bin kişiden bahsediyoruz. Biz 50 bin kişiyi besleyemiyor muyuz? Batı kendi adamını çalıştırmıyor, dışarıdan getiriyor. Hatta yabancılara bunları vermeliyiz ve kota koymalıyız. Demeliyiz ki 'en fazla yüzde 20'si Türk olacak. Yüzde 80'i başka ülkelerden'. Nasıl ki Avrupa ağır işlerde kendi vatandaşını çalıştırmıyorsa ben de benim vatandaşımı ağır işlerde çalıştırmamalıyım. Niye ağır işlerde benim vatandaşım çalışsın ki? Madem Türkiye zenginledi, dünyanın 17. büyük ekonomisi oldu. O zaman Türkiye'nin ağır işlerde, çok tehlikeli işlerde kendi vatandaşını çalıştırmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu benim bir teklifim."

Mustafa Destici, maden ocaklarının tamamının kontrollerinin Batı standartlarında yapıldıktan sonra tekrar hizmete açılması gerektiğini mevcut halleriyle üretime devam edilmemesi gerektiğini vurguladı. 

Soma'daki maden faciasıyla ilgili TBMM'de yapılan görüşmeye sadece 78 vekilin katıldığını aktaran Destici, "Duyarlılık bu kadar. Acı bir tablo. O acının üstüne isterdik ki bu partileri ilgilendiren bir durum olsaydı burada 300'ün üzerinde vekil olurdu. Ama Soma  için toplanılıyor ve maalesef 78 vekil katılıyor. Üzücü bir durum" ifadesini kullandı.