BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.405,89
HABER /  GÜNCEL

TBMM Soma'daki faciayı araştıracak

Geçen hafta 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciası ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep eden önergeler Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. TBMM'deki oturuma ise 550 milletvekilinden 78'i katıldı.

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Manisa'nın Soma ilçesinde geçen hafta meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği facianın nedenlerini araştıracak.

Meclis'te grubu bulunan dört partinin (AKP, CHP, MHP ve HDP) faciayla ilgili olarak Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını öngören önergeleri TBMM Genel Kurul'da kabul edildi.

Dün başlayan görüşmelerin, muhalefetin oturumun Meclis TV'den yayınlanmasında ısrar etmesi üzerine bugün sürmesi kararlaştırılmıştı. Bugünkü oturuma ise 550 milletvekilinden 78'i katıldı.

Oturum sonunda kurulması kararlaştırılan Meclis Araştırma Komisyonu, 17 milletvekilinden oluşacak. Siyasi partiler Komisyon'da, Meclis'teki sandalye sayılarına göre temsil edilecek.

Üç ay görev yapacak olan Komisyon, faciadan sağ kurtulan madenciler ile de görüşecek ve çalışmaları sonunda bir rapor hazırlayacak.

"Kimin ihmali varsa ortaya çıkarılacak"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise TBMM'de yaptığı konuşmada facia ile ilgili olarak, "Kimin ihmali varsa ortaya çıkarılacak" dedi. Çelik ayrıca maden faciasında hayatını kaybeden işçilere, bir gün dahi sigorta primi yatması halinde ölüm aylığı bağlanabilmesi için çalışma başlattıklarını kaydetti.

Çelik konuşmasında taşeron sistemini de "emeğin sömürüsü" olarak nitelendirdi.

Alp Gürkan'a yakalama kararına ret

Maden faciasını soruşturan Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istemişti. Ancak Nöbetçi Mahkeme, "Gürkan'ın kusurlu olduğunu gösterir bilgi olmadığı" gerekçesiyle bu talebi reddetmişti.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma kapsamında delil toplamayı sürdürüyor.

Soruşturmada bugüne dek gözaltına alınan 36 şüpheliden sekizi tutuklanmış, dokuzu hakkında adli kontrol kararı verilmiş, 19 kişi ise serbest bırakılmıştı. Tutuklananlar arasında Alp Gürkan'ın oğlu ve Soma Linyit Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru da bulunuyor.

Zanlılar Türk Ceza Kanunu'nun 85/2 maddesi gereğince "taksirle birden fazla insanın ölümüne sebebiyet vermek" suçlamasıyla yargılanacak.