BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.382,86
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu: Asya’daki bütün liderler...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Zirvesi...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Zirvesi’nden sonra düzenlenen basın toplantısında, “Asya’daki bütün liderlerin omuz omuza vererek kıtamızda barış, kararlılık ve refahı sağlamak için çalışması lazım” şeklinde konuştu.
CICA Dönem Başkanlığı’nı Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e teslim eden Davutoğlu zirveden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşma yaptı. Davutoğlu konuşmasına Soma için taziyelerini bildiren ve dayanışmalarını sunan zirve liderlerine teşekkür ederek başladı. Davutoğlu, “Bugün burada bulunan dünya liderlerine Soma maden faciası için gösterdikleri duyarlılık ve dayanışma için teşekkür ederim. Ayrıca gösterdiği konukseverlik için Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e özellikle teşekkür ederim. Çin’in gösterdiği bu konukseverlik CICA’nın ruhunu yansıtıyor. Dün düzenlenen kültürel etkinlik, İpek Yolu’nun Çin kültürü, felsefesi ve bilgeliğine etkisini gösterdi. Düzenlenen bütün oturumlarda Çin medeniyetinin disiplini ve başarısını gördük” dedi.
CICA dönem başkanlığını Çin’e teslim ettiklerini söyleyen Davutoğlu, “CICA, Asya kıtasında barış için bir temel ve dayanak oldu. Kazakistan, Türkiye ve Çin’in CICA’nın başkanlığını yapması ilginç bir hadisedir. Kazakistan, Asya kıtasının ortasında bulunarak Asya’nın kalbi gibidir. CICA Zirvesi Türkiye’de Asya’nın en batı sınırı olan İstanbul’da düzenlenmiştir. Şimdi ise Çin’in Şanghay şehrindeyiz, yani Asya’nın en doğu sınırında. Sanki bir kuşun iki kanadı ve gövdesi gibi. Bunu “Barış Kartalı” veya “Barış Güvercini” olarak nitelendirebiliriz. Kazakistan’ın başkenti Astana’dan başlayıp birçok medeniyetin beşiği ve barışın sembolü olan İstanbul’a geldi. Şimdi ise insanlık tarihinin ve kültürün temelini oluşturan ve uluslararası barışın en büyük temellerinden olan Çin’in Şanghay şehrinde. İşte bu yüzden Çin’in yaptığı bütün katkılarını takdir ediyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin, CICA’nın dönem başkanlığı sırasında yaptığı çalışmalardan bahseden Davutoğlu, “Türkiye olarak, CICA dönem başkanlığı zarfında bu sürece katkıda bulunduk. Başkan olarak farklı alanlarda çalışmalar yaptık. Bunların en önemlileri 5 sütun olarak nitelendirdiğimiz askeri ve politik boyut, yeni tehdit ve zorluklar, ekonomik boyut, çevresel boyut ve insani boyutlardır. Bununla alakalı birçok bakanlık toplantısı düzenledik ve birçok çalışma yaptık. Şu an bunları burada saymak istemiyorum. Kazakistan’ın da büyük desteğiyle bu kutsal görevi geleceğe taşımaya çalıştık. Bu çalışmalarla ticari konsül ve gençlik konsülleri gibi daha birçok farklı platformlar organize ettik” şeklinde açıklamada bulundu.
CICA’nın küresel öneminden ve Çin’in CICA Başkanı olarak Türkiye tarafından desteklendiğini ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:
“CICA artık eskisinden daha önemli bir hale geldi. Küresel ekonomik kriz yaşandı. Asya’da ve Asya’nın komşularında birçok politik zorluklar yaşandı. Yüzyıllardır olduğu gibi şimdi de Asya’daki bütün liderlerin omuz omuza vererek kıtamızda barış, kararlılık ve refahı sağlamak için çalışması lazım. CICA gibi bir oluşuma katkıda bulunmak hepimiz için büyük bir onurdur. Tarihi bir dönemeç olan bu sürece 26 üye ülke 7 gözlemci ülke ve 2 basın kuruluşu katıldı. Çin’in liderliği ve başkanlığı CICA’nın ve Asya kıtasının dışında bütün dünya barışı için tarihi bir süreç olacaktır. Sayın Başkan’a, Türkiye’nin elindeki bütün kapasite ve imkanlarla yanlarında olduklarını bir kez daha buradan belirtiyorum. Çünkü sizin başarınız sadece Çin’in başarısı olmayacak. Bu başarı hepimizin başarısı olacak. Yüzyıllardır olduğu gibi her zaman sizinle olacağız. CICA’nın başarısı için bizden herhangi bir şey isterseniz bilin ki diplomatlarımız, enstitülerimiz, ticaret oluşumlarımız ve entelektüellerimiz sizin emrinizde olacaktır.”
Davutoğlu, “Son olarak Çin’e CICA’nın Başkanı olarak başarılar diliyoruz. Mükemmel konukseverliğiniz ve bu toplantıdaki başarınız için tekrar teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
(İHA)