BIST 10.904
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.500,18
HABER /  GÜNCEL

Araplardan Türkiyeye öpücük

Körfez ülkelerinden 27 firma, toplam 1.5 trilyon dolarlık fonun gücüyle gayrimenkulde yatırım için İstanbul'a geldi.

Abone ol

Urban Land Enstitute Başkanı Haluk Sur, Körfez ülkelerinde 1.5 trilyon dolara hükmeden fonların Türkiye'de 2-3 yıl içinde yaklaşık 10 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yapacağını söyledi

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz'la ilgili olarak, “Sayın Korkmaz, yaban arısı sokmuş deli dana gibi her tarafa koşuşturuyor. Umarım meyvelerini toplarız” şeklindeki sözleri konuşmalar sonrasında da espri konusu oldu.

Krizle birlikte teklemeye başlayan ekonominin lokomotifi gayrimenkul sektörü, gözünü milyar dolarlık fonlara sahip Körfez ülkelerine çevirdi. Dünyanın en önemli gayrimenkul organizasyonu Urban Land Enstitute'nin (ULİ) düzenlediği toplantıda Türk gayrimenkul sektörü ile yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık fonu yöneten yaklaşık 30 Körfez kökenli şirketin yöneticileriyle biraraya geldi.

ULİ Başkanı Haluk Sur, İETT arazisi gibi kötü örneklere rağmen Körfez bölgesindeki yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin yüksek olduğunu belirterek, yapılan görüşmelerden edindiği izlenime göre 2-3 yıl içiresinde 10 milyar dolarlık yatırım gelebileceğini söyledi. Sur, uzun vadeli düşünüldüğünde gayrimenkule gelecek yatırımın 100-200 milyar doları bulabileceğini söyledi. Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz, Türkiye'nin artılarını anlattı. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar bu konuşmayı, “Türkiye'ye, İstanbul'a yatırım yapmayan pişman olur” şeklinde yorumladı.

TOKİ ARSA HAZIRLIYOR

Yabancı yatırımcının çekilmesinde TOKİ'ye de önemli vazifeler düştüğünü anlatan Bayraktar, krizi aşmadaki en önemli argümanın gayrimenkul olacağını kaydetti. Bayraktar, “Yatırımcıların son derece güvenli bir ortam olduğuna inanması lazım. Para ceylandan da ürkek bir varlık” dedi. Bayraktar, İstanbul'da çok ciddi arsa portföyü oluşturduklarını ve bunları gayrimenkul yatırımcılarının istifadesine sunacaklarını vurguladı.

İLK HEDEF ALT GELİR GRUBU

Alarko ile ortaklık kuran BAE merkezli Deyaar'ın CEO'su Markus, 30 milyon dolarlık orta ve alt gelir grubuna yönelik konut projesi geliştireceklerini söyledi. Qatari Diar Türkiye Müdürü Fatih Kara, çoğu alt gelir grubuna yönelik yatırımlar için 500 milyon dolarlık fon ayırdıklarını bildirdi. Brezilya'daki yatırımlarıyla dikkat çeken Paladin Reality Partner'in yöneticisi Michael Lenard ise “Türkiye, kabaran bir dalga. Bunu farkettiğimiz için burdayız” dedi.

Yıllık 3 milyar $ yatırım

Türkiye'ye gayrimenkul sektörüne gelen yabancı yatırım, 2006'da 2.9 milyar, 2007'de 2.92 milyar, 2008'de de 2.93 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bugüne kadar 74 binden fazya yabancı, 50 milyon metrekareden fazla mülk edindi. Körfez ülkelerininin gayrimenkul alımları ise 272 bin metrekarede kaldı. 2003 yılında 500 milyon dolar olan konut krediis hacmi de mortgage sisteminin devreye girmesinin ardından hız kazanarak 25-26 milyar dolar seviyesine yükseldi.