BIST 10.755
DOLAR 32,24
EURO 34,88
ALTIN 2.424,88
HABER /  GÜNCEL

Araplar kendilerini ateşe veriyor!

Tunus'taki devrimi, kendisini ateşe veren bir göstericinin protesto eylemi tetiklemişti. Şimdi diğer Arap ülkelerinde de benzer eylemler boy gösterdi.

Abone ol

Mısır'da bir protestocu parlamento binası önünde üzerine benzin dökerek kendisini ateşe verdi. Tunus'taki protesto gösterileri de 17 Aralık tarihinde bir Tunuslu'nun kendisini yakma eylemiyle tetiklenmişti.

Kahire'deki görgü tanıkları, çevrediklerin yardımıyla kendisini yakmaya çalışan adamın üzerindeki alevlerin söndürülebildiğini ve ambulansla hastaneye götürüldüğünü söylüyor.

49 yaşında bir lokanta sahibi olduğu söylenen Abdu Abdülmunam Hamade, üzerine döktüğü benzini ateşe verdikten sonra işsizliğe karşı Mübarek hükümeti aleyhinde sloganlar attı.

Protestocunun yanıklarının ciddiyeti hakkında hastaneden bir açıklama yapılmadı. Kahire'deki BBC muhabiri, hastane önünde güvenlik güçlerinin sıkı önlemler aldığını bildiriyor.

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin ülkeden kaçmasına yol açan sokak gösterilerinin diğer Arap ülkelerine de yayılması ihtimali bölgede dikkatle izleniyor.

Cezayir'de de bir kişi Tunus'taki protesto eylemini örnek alarak kendisini ateşe verdikten sonra hayatını kaybetti.

Muhabirler, Cezayir'de son birkaç gün içinde kendisini yakma eyleminde bulunan diğer üç kişinin ise hastanede tedavi altında olduğunu bildiriyor.

Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlenen gösteride ise bir muhalefet lideri, Tunus örneğine işaret ederek Tunuslularla aynı sıkıntıları çektiklerini söyledi ve Başbakan Samir Rifai hükümetinin devrilmesi çağrısı yaptı.

7 milyon nüfuslu Ürdün'de serbest piyasa reformları ve fiyatlardaki artışlar tepki çekiyor.

Öte yandan Yemen'in başkenti Sanaa'da da bir grup öğrenci, "Arap dünyasının hilekar liderlerine karşı" devrim çağrısıyla yürüyüş düzenledi.