BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,96
ALTIN 2.438,60
HABER /  GÜNCEL

Arap Birliği'ne Şam'dan tepki, Ankara'dan destek

Suriye hükümeti, Arap Birliği üyeliğinin dondurulmasına tepki gösterirken, dış işleri bakanı Davutoğlu kararı onayladıklarını ve Suriye halkına destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

Abone ol

Dış işleri bakanı Velid el Muallim

Suriye dış işleri bakanlığından yapılan açıklamada ülkenin Arap Birliği üyeliğinin dondurulmasına sert tepki gösterildi.

Dış işleri bakanı Velid el Muallim, Arap Birliği'nin Suriye hükümetinin muhaliflere karşı şiddet kullanması sebebiyle aldığı kararı "tehlikeli bir adım" olarak değerlendirdi.

Arap Birliği'nin kararının gayri meşru olduğunu söyleyen dış işleri bakanı gelişmenin arkasında Amerika'nın bulunduğunu iddia etti.

Bakan el Muallim, Şam'ın "sağlam duruşundan" taviz vermeyeceğini ve kendisine karşı kurulan komploların başarısız olacağını ekledi.

Arap Birliği cumartesi günü aldığı kararla Suriye'nin birlik üyeliğini dondurmuştu.

Ankara'dan destek

Dış işleri bakanı Ahmet Davutoğlu

Konuyla ilgili Ankara'dan yapılan açıklamada ise Arap Birliği'nin kararı desteklendi.

Dış işleri bakanı Ahmet Davutoğlu birliğin son aldığı kararları birlikte istişare ettiklerini ve bunların doğru kararlar olduklarını dile getirdi.

"Artık bu mesajın Suriye yönetimine iletilmesi gerekiyor" diyen Davutoğlu Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, Lazkiye Fahri Konsolosluğu ve Halep Başkonsolosluklarına yapılan saldırılara karşı en kararlı tutumu alacaklarını ve Suriye halkının haklı mücadelesinin yanında yer almaya devam edeceklerini söyledi.

Öte yandan Suriye dış işleri bakanı el Muallem yabancı misyonlara yapılan saldırılar için özür diledi, bu olayların tekrarlanmayacağını umduğunu söyledi.

Arap Birliği'nin önceki gün Suriye'nin üyeliğini askıya almasının ardından Suriye'deki Türk, Suudi Arabistan ve Fransız diplomatik misyonları saldırıya uğramışlardı.

AB bakanlarının gündemi Şam'a yeni yaptırımlar

Bu arada Avrupa ülkelerinin dış işleri bakanları Suriye'ye uygulanan yaptırımların artırılması konusunda fikir alış verişinde bulunmak üzere bugün Brüksel'de toplandı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton toplantıya katılırken yaptığı açıklamada Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya alma kararına tam destek vererek, Şam rejimine artık halkının sesine kulak vermesi çağrısında bulundu.

Üzerinde anlaşıldığı belirtilen artırılmış yaptırımların arasında Şam rejiminin Avrupa Yatırım Bankası'ndaki kaynaklarının kesilmesinin ve göstericilere şiddet uygulanmasında sorumluluğu bulunan şahısların hedef alınması bulunuyor.

Fransız dış işleri bakanı Alain Juppe Suriye'deki sivillerin daha fazla korunmaya ihtiyaç duyduklarını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin konuyla ilgili tavır sergilemesi gerektiğini belirtti.