BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Arakanlı Müslümanları taşıyan tekneler battı

Birmanya'nın batısında Arakanlı Müslümanları taşıyan teknelerin alabora olması sonucu en az 50 kişinin öldüğü çok sayıda kişinin de hâlâ kayıp olduğu bildirildi.

Abone ol

Birmanya'nın batısında Arakanlı Müslümanları taşıyan teknelerin alabora olması sonucu en az 50 kişinin öldüğü bildirildi.

Yaklaşık 200 yolcusu olduğu belirtilen tekneler, önümüzdeki günlerinde bölgeyi etkisi altına alması beklenen Mahasen Siklonu öncesinde tahliye görevi yürütüyordu.

Sadece birisi motorlu olan üç teknenin Arakan eyaletinin Pauktav kenti açıklarında batması ardından 40 kişinin yüzerek kıyıya çıkmayı başardığı belirtilirken kaç kişinin kaybolduğu ise tam olarak bilinmiyor.

Geçici kamplarda yaşıyorlar

Geçtiğimiz yıl Arakan bölgesinde Budistler ve Müslümanlar arasından yaşanan çatışmaların ardından on binlerce Arakanlı Müslüman burada geçici kamplarda yaşıyor.

Birleşmiş Milletler, bölgeyi etkisi altına alacak fırtına öncesinde geçici kampların sel felaketiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak bölgede yaşayanların acil tahliye edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Örgütün İnsanî Yardım Koordinasyon Dairesi'nden Barbara Manzi, BBC'ye yaptığı açıklamada, batan teknedekileri arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Manzi, "Teknelerin yetkililerin izniyle limandan ayrıldığı ancak daha sonra kayalara çarptıkları anlaşılıyor" dedi. BM yetkilisi, teknelerdekilerin sayısının tam olarak bilinmediğini, bu sayının 100 ila 200 arasında olduğunu ve ekiplerinin bazı yolcuları kurtardıklarını belirtti.

140 bin kişi etkilenecek

Siklonun perşembe günü komşu Bangladeş'e ulaşmasını bekleyen Birmanya yetkilileri, ülkenin batısını etkilemesi beklenen yoğun yağış ve sel öncesinde bu hafta bölgeyi tahliye etmeye başlamışlardı.

Yardım kuruluşları, Mahasen Siklonu'nun, çoğu Arakanlı Müslümanlar olmak üzere, yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda kalan ve geçici barınaklarda yaşayan 140 bin kişiyi etkilemesinin beklendiğini açıkladı.

Arakan bölgesinin Budist ve Müslüman halkları arasındaki gerginliğin uzun bir geçmişi buluyor. Bölge nüfusunun büyük bölümünü oluşturan ve çoğu Arakanlı olan Müslümanlar devletsiz olarak biliniyor.

Buradaki Müslümanlar kendilerini Arakanlı olarak tanımlıyor. Arakanlar bugün adı Bangladeş olan Bengal'den göçmüş Müslümanlar.

Hükümet duyarsız

İnsan Hakları İzleme Örgütü, geçici kamplarda yaşayanların durumuyla ilgili olarak gereken adımları atmadığı gerekçesiyle Birmanya hükümetini eleştirmişti. Örgüt, Arakanlı Müslümanlar'ın hem devlet görevlilerinden hem de Budist toplumdan gelebilecek saldırılardan endişe ettiğini ve korku içinde yaşadıklarını açıkladı.

Uluslararası yardım örgütleri aylardır bu kamplarla ilgili olarak hükümete çağrıda bulunuyordu ancak bugüne kadar herhangi bir adım atılmadı. Bölgenin Budist toplumu Arakanlı Müslümanları yasadışı göçmenler olarak kabul ediyor ve sınır sışı edilmelerini istiyor. Bu görüşe pek çok Birmanyalı katılsa da başka hiçbir ülke Arakanlı Müslümanları kabul etmeye yanaşmıyor.