BIST 10.270
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.394,63
HABER /  GÜNCEL

Araç muayene çetesi böyle çökertildi

İstasyon çalışanları ile trafik müşavirlik firması çalışanlarının kurduğu çete, yüzlerce araca sahte muayene belgesi verdi.

Abone ol

2004 yılında araç muayene istasyonlarının işletme hakkı ihalesini kazanan ve aralarında Doğuş Grubu'nun da bulunduğu TüvTurk'e ait araç muayene istasyonlarında akıl almaz bir skandal yaşandı.

Rotahaber.com'un özel haberine göre 2004 yılında araç muayene istasyonlarının işletme hakkı ihalesini alan ve aralarında Doğuş Grubu'nun da bulunduğu TüvTurk'e ait araç muayene istasyonlarında akıl almaz bir skandal yaşandı.

İstasyon çalışanları ile trafik müşavirlik firması çalışanlarının kurduğu çete, yüzlerce araca sahte muayene belgesi verdi. Yapılan operasyonda çete çökertilirken, 19 kişi gözaltına alındı. Suç örgütünün ortaya çıkarılmısında TüvTurk yönetiminin de destek verdiği öğrenildi.

İstasyon çalışanları ve trafik müşavirlik firması çalışanlarından oluşan suç örgütü, yüzlerce araca sahte muayene belgesi aldı. Hatta kimi durumlarda araç istasyona dahi girmeden muayeneden geçmiş gibi belge düzenlendi. Araç başına toplanan rüşvet paraları bankada toplandı ve daha sonra suç örgütü üyeleri arasında paylaştırıldı.

19 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Konu ile ilgili dün sabah yapılan operasyonda 19 kişi gözaltına alındı. Sahte muayene belgesi alınan araçların ise trafikten men edileceği öğrenildi. İnsan hayatını hiçe sayan olay, araç muayene işlemleri yapan TüvTurk'e e bağlı Büyükçekmece'deki Hadımköy ve Esenyurt İstasyonu'nda yaşandı. Muayeneden geçmiş gibi trafiğe çıkan araçlar, trafik kontrollerine takılınca suç örgütü ortaya çıktı. Konu ile ilgili soruşturmayı Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile İstanbul İl Jandarma Komutanlığı yürüttü. 8 ay kadar süren takipte yapılan usulsüz işlemler tek-tek belirlendi ve operasyon için düğmeye dün sabah erken saatlerde basıldı.

Şahısların ev ve işyerlerine yapılan baskınlarda 19 kişi gözaltına alındı. Liderliğini Mimarsinan İstasyonu'nda çalışan Hikmet Y.'nin yaptığı suç örgütü ile ilişki içinde oldukları iddi edilen isimler arasında yer alan kişilerden bazıları; Bilal A., Faik A., Okan A., Ahmet K., Muzaffer T., Erdal Y. Yer alıyor.

8 AY BOYUNCA TAKİBE ALINDILAR

Yapılan özelleştirme sonrası özel sektörce işletilen araç muayene istasyonları, her gün onlarca kişinin yaşamını yitirdiği trafik kazalarının azaltılması için önemli bir işleve sahip. Türkiye genelindeki yüzlerce istasyonda, periyodik araç muayenesi, yola elverişlilik muayenesi, tadilat sonrası muayene, zorunlu muayene ve egzoz gazı emisyon ölçüm işlemleri yapılıyor. Periyodik olarak muayene alınan araçlar muayene sonrası trafiğe çıkabiliyor. Ancak söz konusu istasyon çalışanları ve dışarıda kendilerine "iş" getiren kişiler muayeneden geçmesi söz konusu olmayan araçlara para karşılığı uygunluk belgesi çıkardı.

Yüzlerce araç bu yolla trafiğe salınırken toplanan rüşvet paraları da suç örgütü üyeleri arasında paylaşıldı. Söz konusu suç örgütünün liderliğini Hikmet Y.'un yaptığı iddia ediliyor. 8 ay boyunca yapılan telefon dinlemeleri ve incelenen banka hesapları yapılan tüm usulsüzlükleri ortaya koydu.

TEK Mİ ÇİFT Mİ PAROLASI

Normal şartlarda aracın istasyona getirilip muayeneden geçirilmesi gerekir. Ancak anılan suç örgütü kimi zamanlarda aracın istasyona gelmesine bile gerek görmeden uygunluk belgesi verdi. Yine istasyona getirilen ancak normal şartlarda uygunluk belgesi alamayacak araçlar için 500 TL para alınırken, muayeneden geçmesi mümkün olman araçlar için konulan rüşvet tarifesi ise 1000 TL. Teknik takiplerde kimi zaman aracın plakası SMS ile istasyon görevlilerine bildirildiği, araç daha istasyona gelmeden gerekli belgelerin teslim edildiği tespit edildi. Şahıslar arasında kullandıkları "Tek mi çift mi" parolasının araç normal muayeneden mi geçecek yoksa rüşvet alınacak mı şeklinde şifrelendiği anlaşıldı.

BANKA HESAPLARINDA TOPLADILAR

Bütün bu sahte işlemler para karşılığı yapıldı. Genelde rüşvet paraları kuytu köşelerde elden verilirken bu kez oldukça rahat davranan suç örgütü üyelerinin banka hesabı açtıkları da belirlendi. Hikmet Y. adına bulunan banka hesabına bu türden işlemler için yatırılan paraların 100 ayrı işlemi kapsadığı anlaşıldı. Rüşvet paraları kimi zamanda Cep bank yolu ile yapıldığı da tespit edildi. Suç örgütü üyelerinin, iletişim kimi zaman telefonla konuşarak kimi zaman da SMS göndererek sağladıkları anlaşıldı.

ŞİRKET ÇÜRÜK ELMALARI AYIKLADI

Edinilen bilgilere göre, söz konosu suç örgütü üyeleri usulsüz işlemleri daha çok istasyon yöneticilerinin istasyonda bulunmadıkları zamanlara denk getirdi. Olay ile ilgili şirketin bir ilgisi tespit edilmediği gibi, TüvTurk yöneticilerinin olayın açığa çıkması konusunda kolluk görevlileri ile yakın işbirliği içinde çalıştıkları öğrenildi.

2004'DE ÖZELLEŞTİRİLMİŞTİ

Daha önce kamuda olan TüvTurk 2007 yılında Afken-Doğuş Holding ve Tüvsüd ortaklığınca özelleştirilmişti. Akfen-Doğuş-TüvSüd'ün ortaklığıyla kurulan TüvTurk, Aralık 2004'te araç muayene istasyonlarındaki işletme hakkı ihalesini 613.5 milyon dolar bedelle kazanmıştı. Konsorsiyum, ödemeyi peşin yapmıştı. TüvTurk'de yüzde 33'lük hissesi bulunan Akfen Holding, 2009 yılında sahip olduğu hisseleri Avrupalı girişim sermayesi Bridgepoint'e satmıştı.