BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Arabistan kadar petrol kuyumuz var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , katıldığı bir televizyon programında Türkiye'nin petrol üretimiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Abone ol

Bakan Yıldız, "Bizim kuyu sayımız Suudi Arabistan kadar, ancak o 10 milyon varil çıkartıyor. Biz 50 bin varil çıkarabiliyoruz" dedi.

Türkiye'nin petrol kuyusu açısından bir eksiği olmadığını söyleyen Bakan Yıldız meseleyi şu sözlerle ifade etti:

"Ham petrol 22 dolardı şimdi neredeyse 122 dolar. 30 dolar masraf yapıyorsunuz, satışınız 22 dolarsa satmamayı tercih ediyoruz. Böyle kuyular var. Türkiye'de 1100 kuyu var, 80'e yakın bu durumda kuyu var. Günde 5 varil üreten kuyu var. 5 varil bir ülke için çok büyük rakamlar değil. Bizim kuyu sayımız Suudi Arabistan kadar, ancak o 10 milyon varil çıkartıyor. Biz 50 bin varil çıkarabiliyoruz verim az."

Herkesin merak ettiği "sınır komşularımızda petrol var, biz de niye yok?" sorusuna ise Bakan Yıldız'ın cevabı, "Her şeyin bir sınırı var. Bir yerden sonra olmaması normal. Ancak biz araştırmalarımızı genişleterek devam ediyoruz. Biz sınırdaki mayınlı arazılar dahil olmak üzere her yerde bu aramaları sürdürüyoruz" şeklinde oldu. 

ABDÜLHAMİD'İN PETROL HARİTASI

Abdülhamid'in petrol haritasına da değinen Yıldız, "Abdülhamid Han'ın 100 yıl önce yaptırdığı bir çalışması var. Bu bir petrol haritası. Bu harita gerçek olabilir. Bu harita ile bugünkü bilimsel çalışmalar örtüşüyor. İlginç olan bu. Hatta bir zamanlar sınırların yer altı kaynaklarına göre çizildiği iddiası bile var. Bizim siyasi sınırlarımızdan sıkıntımız yok. Kimsenin toprağında gözümüz de yok. Ancak ekonomik sınırlarımızı genişletebiliriz." dedi.