BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Apple'dan kendisine yardım eden Türk gencine şok

Apple'ın kritik açığını yakalayan bir Türk genci, sorunu Apple'a bildirdi. Ancak Apple, Türk gencine teşekkür etmek yerine hatanın üzerini örtmeye çalıştı.

Abone ol

Son günlerde yaşadığı skandallarla ve güncelleme hatalarıyla sık sık gündeme gelen Apple, kendisine yardım etmeye çalışan Türk gencine büyük ayıp etti.

DonanımHaber üyesi Melih Sevim, Apple’ın çok kritik bir yazılımsal açığını yakalamıştı. İyi niyetli bir şekilde yakaladığı açığı Apple’a bildiren Sevim, Apple'ın teşekkür etmeden açığını kapatmaya çalıştığını gördü.

Melih Sevim’in keşfettiğini iddia ettiği iCloud açığı ile başka kişilerin iCloud notları görüntülenebiliyor. Yöntem ise şu şekilde işliyor: Kendi iCloud hesabınıza başkasının telefon numarasını eklediğinizde, o telefonla eşleşen iCloud hesabının notlarını okuyabiliyorsunuz. Ayrıca telefon numarası alanına “1” yazdığınızda rastgele kişilerin notlarını görüntüleyebiliyorsunuz.

Teşekkür edip para ödüyorlardı
Melih, çok kritik düzeydeki bu açığı kötü amaçla kullanmak yerine Apple’a bildirmeyi tercih etti. Apple, Bug Bounty programı kapsamında kritik hataları bildiren kullanıcılarına bir miktar para ödüyor ve web sitesinde bu kişilere teşekkür ediyor. Ancak Sevim'e bu şekilde yaklaşılmadı.

Melih’in maillerine hızlı bir şekilde yanıt verip açığın tüm detaylarını öğrenen Apple, bir zaman sonra Melih ile tüm iletişimi kesti. Apple, açığı keşfettiği için Melih’e teşekkür edip Bug Bounty kapsamında ödeme yapmak yerine “Bu açığı zaten biliyorduk” dedi.

Dünya basınında gündemde
Melih, Apple’ın yanıtları da dahil olmak üzere konuyu TheHackerNews’e aktardı ve konuyla ilgili haber yayınlamalarını sağladı. Sonrasında TheSun, DailyMail ve önde gelen İngiliz gazeteleri de haber olarak değerlendirdi.

Melih Sevim’in paylaştığı bilgiler hakkında Apple’dan henüz resmi bir açıklama yapılmadı. iCloud açığı yamalandı. Şu an böyle bir açık bulunmuyor.