BIST 10.806
DOLAR 32,21
EURO 34,96
ALTIN 2.428,16
HABER /  POLİTİKA

Apo zehirlendi diyen doktor

Öcalan'ın zehirlendiği iddiasını ortaya atan doktor tartışılan bir isim. Benzer bir raporu bakın hangi ünlüye vermiş?

Abone ol

Strasbourg Adli Tıp Enstitüsüne bağlı olarak çalıştığı belirtilen ve Apo’nun saçları zehirli diyen doktor Dr. Pascal Kintz’in 3 yıla yakın bir süredir bu Enstitüden ayrılıp özel bir laboratuarda çalıştığı ortaya çıktı.

1992 yılından bu yana adli eksperlik yaptığı öğrenilen Dr. Kint, Abdullah Öcalan’ın avukatlarının Roma’da yaptıkları basın toplantısına video konferansla katılarak ’Bana getirilen toksik bulgular var’ demişti. Avukatlar, Öcalan’ın saçlarında "toksik metalden" zehirlenme tespit edildiğini ileri sürmüşler ve araştırmayı Dr. Kintz’in yaptığını belirtmişlerdi. Dr. Kintz ölüm nedeni hala tartışmalı olan Fransa İmparatoru Napolyon’un saçlarını araştırıp halk arasında Fare zehiri olarak bilinen Arsenik mineralinin yemeğine katılarak öldürüldüğünü ileri sürmüştü.

Ancak Fransa’nın önde gelen Napolyon dönemi tarihçilerinden Jean Tulard, Dr. Kintz’in yaptığı saç analizinin inandırıcı bulmadı. Tulard, saçın Napolyon’a ait olduğu konusunda ciddi kuşkular ve nedenler sıralıyor. Bu nedenle Tulard, Napolyon’un ölüm nedeninin zehirlenme değil, otopsi raporunda belirtildiği gibi kanser ve ülser olduğunu söylüyor. Kintz’in saç analizi İsviçreli bilim adamları tarafından da kabul görmedi. Bilim adamları Napolyon’un ölüm nedeninin zehirlenme sonucu değil, mide kanserinden öldüğü sonucuna vardılar. Napolyon’un 5 Mayıs 1821 yılında 51 yaşında öldüğünden beri ölüm nedeni konusunda spekülasyon yapılıyor.

Muammer Elveren/Hürriyet