BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

APO MİT raporuyla asılmamış

Hüsamettin Özkan Kemal Derviş'in gelişi, bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın neden asılmadığını anlattı

Abone ol

Eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, 13 aylık Yüce Divan yargılanmasından sonra ilk kez konuştu. Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Melih Meriç'in yönettiği Basın Kulübü'ne katılan Özkan, Yüce Divan'da yargılanmasının kendisi için çok acı olduğunu belirterek, 5'e karşı 6 oyla beraat etmesini de "Yüce mahkemenin kararına sayısal değil, sonuca bakmak gerekir" diye yorumladı.

Bülent Ecevit ile 'baba-evlat ilişkisi' içinde olduklarını anlatan Özkan, Rahşan Ecevit ile 'af' konusunda ayrı düştüklerini söyledi. Hüsamettin Özkan, Ecevit'in zehirlenip zehirlenmediğiyle ilgili bir soruya "Çok değişik noktalarda düşünülmesi gerekir bir Başbakan'ın rahatsızlığının. Ecevit'in böyle birşey söylediğini sanmıyorum. Benim bunu cevaplamam mümkün değildir" cevabını verdi. Özkan, kendisinin istifa etmemesi durumunda 3 Kasım seçiminin olmayacağını, AK Parti olmayacağını savundu.

ECEVİT GÜLEN'LE GÖRÜŞTÜ

Özkan, Fethullah Gülen'le ilgili bir soruya da şu karşılığı verdi: "Ben Gülen'le hiç tanışmadım. Ecevit birkaç kez görüştü. Gülen konusunda Ecevit'le görüş ayrılığımız olmadı. Gülen'in görüşme talebini ANAP'lı Gaffar bey (Yakın) iletti diye biliyorum. İzmir'de görüştüler."

Merkez Bankası Başkanlığı için gündeme gelen Kemal Derviş'in bakan olmasını kendisi ve Devlet Bahçeli'nin istemediğini anlatan Özkan, Başbakan Ecevit'in bir telefon görüşmesi yaptıktan sonra 'Bu işi bitirin lütfen' dediğini, bunun üzerine Derviş'in bakan olduğunu söyledi. Bahçeli'nin Ecevit'e saygısından ötürü onay verdiğini kaydeden Özkan, "Bahçeli Ecevit'e çok saygılıydı. Yanında sigara bile içmezdi" dedi. Ecevit'in Kemal Derviş'e ABD vatandaşı olup olmadığını sorduğunu belirten Özkan, "Derviş de 'öyle bir şey yoktur' dedi" diye konuştu. Ahmet Necdet Sezer'in nasıl Cumhurbaşkanı olduğunu anlatan Özkan, Tansu Çiller ve Recai Kutan'ın kendisini istediklerini ancak, kendisinin buna sıcak bakmadığını söyledi. Özkan, Mesut Yılmaz'a da hem Bülent Ecevit'in hem de Devlet Bahçeli'nin karşı çıktığını ifade ederek, Ahmet Necdet Sezer'i arayıp adaylık teklifini kendisinin yaptığını kaydetti.

Hüsamettin Özkan, pişman olup olmadığı sorusuna da şu yanıtı verdi: "Herkes geçmişe baktığında pişman olur, ben de onlardan biriyim!"

ASKER BENİ İSTEDİ

İstifa etmediğini, istifasının istendiğini dile getiren Özkan, askerlerin kendisinin 'Başbakan olmasını istediğini' anlattı. Özkan şu bilgileri verdi:

"Murat Yetkin makamıma geldi. 29 Ekim'de paşaların kendisine 'Ecevit gitsin, Özkan gelsin' mesajı ilettiklerini söyledi. 'Ecevit'e bunu aktarmak istiyorum' dedi. Beraber gittik, Ecevit'e de söyledi. Ecevit 'Allah Allah' dedi. Tam 1 ay 4 gün sonra istifam istendi. Cumhurbaşkanlığını kabul etmemiş biriyim ben. Türkiye'nin en büyük işadamları beni yemeğe davet ettiler İstanbul'da. Onlara da aynı cevabı verdim. Koç Ailesi'nin Boğaz'daki evinde oldu bu görüşme. Özkan, 'siyaseti düşünüyor musunuz' sorusuna yeni bir parti kurma sinyali olarak algılanan şu cevabı verdi: "Siyasete çok duyarlıyım. Bugün geçmişi konuşmaya geldim, geleceği sonra konuşalım."

İSTANBUL

'3 kere müteşekkirim' dedi o kadar...

Kendisinin Bülent Ecevit'e 'çekilin' demediğini, bunu aklından bile geçirmediğini anlatan Hüsamettin Özkan, "Sağlık raporu alması gerektiğini Mesut Yılmaz söyledi Ecevit'e. Kemal Derviş de Ecevit'ten istifa etmesini istemiş. Kendisiyle 1 saat konuştuk. Paraları, tapuları teslim ettim. Görüşme sırasında ben konuştum. O dinledi. 3 kere müteşekkirim dedi. O kadar."

Apo'yu MİT raporu yüzünden asmadık

Hüsamettin Özkan, 'Abdullah Öcalan'ı neden asmadınız' sorusuna da şu yanıtı verdi: "Bunun iki sonucu vardır. AİHM'nin infazın ertelenmesi için tedbir kararı. Yaptığımız anlaşmalarla ululslararası ilişkilerimizi zedelememiz gerekir. Bir de iç güvenlik sorunu var. MİT'in bir raporu var. 7 saat süren bir toplantı yaptık. Evrakın Başbakanlık'ta bekletilmesinin o günkü Türkiye açısından çok doğru olduğuna inandık. MHP'de direnenler oldu tabii ama tüm kesimlerden güvenlik güçlerinden görüş aldık ve sonunda herkes mutabık kaldı bu kararda. Sıfır terörle devrettik sonuçta iktidarı." Özkan, MİT raporunda 'büyük toplumsal olaylar mı çıkar deniyor du' sorusunu yanıtsız bıraktı.

Krizi patlatan 19 Şubat MGK'sı

Hüsamettin Özkan, ekonomik krizi başlatan 19 Şubat MGK'sındaki Anayasa fırlatma olayını da şöyle anlattı: "MGK'da Cumhurbaşkanı 'gündeme geçmeden konuşacağım bir konu var' dedi. Anayasa kitapçığını açtı Talat Şalk ile ilgili açıklamaya sert tepki gösterdi. Sayın Ecevit çok üzgün ve kırgın bir sesle 'Bitti mi efendim' dedi. 'Hayır bitmedi' deyince, ben devreye girdim. 'Keşke bilseydik biz de bir Anayasa kitapçığı alırdık, ne yeri ne zamanı' deyince, Sezer kitapçığı Ecevit'le benim aramıza attı. Bizim yanımızda kendisinden 17 yaş büyük bir insana yapmamalıydı. Anayasa kitapçığını atınca ben de aynı şekilde iade ettim kendisine kitapçığı."

yeni şafak