BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,77
ALTIN 2.393,05
HABER /  GÜNCEL

Apo davası dayatmalar getirir

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, Apo davası ile ilgili olarak, 'yeniden yargılamak kolay' dedi. Kılıç'ın işaret ettiği konu ise siyasi çok düşündürecek.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) terörist Abdullah Öcalan'ın adil yargılanmadığına karar vermesi durumunda, "Yeniden yargılama mevzuatı, incelememizden geçmeli" dedi.

TBMM'de önceki akşam düzenlenen 23 Nisan resepsiyonuna katılan Kılıç, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK) ve 1 Haziran'da yürürlüğe girecek Ceza Muhakemeleri Kanunu'na (CMK) göre, yeniden yargılamaya ilişkin yasal düzenlemenin yürürlüğe girdiği 2002'de, AİHM'ye yaptıkları başvuruları sonuçlanmayanların yeniden yargılanamayacağını, Öcalan'ın da bu kapsamda olduğunu anımsattı.
Anayasa'nın 90. maddesinin Öcalan için yeterli olamayacağını savunan Kılıç, şunları kaydetti:

"AİHM'nin olası mahkûmiyet kararı halinde, Öcalan'ın avukatları yeniden yargılama için yerel mahkemeye başvuracak. Bana göre, yerel mahkeme ya da Yargıtay'ın, CMUK'taki düzenlemeyi Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne getirmesi gerekir. Biz de Anayasal denetime tabi tutarız."

'Süre sorunu çözülür'

"15 gün süre verilerek savunma hakkı kısıtlandıysa, 115 gün verilir, sorun çözülür" diyen Kılıç, "Hukuki olarak yeniden yargılama kolay ama AB ile siyasi ilişkiler açısından zor bir konu. Yeniden yargılamayı kabul ederseniz, yarın başka talepler de olabilir" diye konuştu.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK) Başkanı Osman Şirin de, "Konu sadece bizimle ilgili olsa Öcalan hakkındaki kararı vermek çok kolay. Ancak ortaklarımız var" dedi.

Haber: Gökçer Tahincioğlu
Kaynak:

ATM