BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.401,33
HABER /  GÜNCEL

Ak Parti'de İMF'ye inanmayanlar var

ABD Yönetimi’ne göre, AKP iktidarı içinde, IMF’ye inanmayan ve uluslararası finans sisteminin nasıl işlediğini anlamayanlar bulunuyor.

Abone ol

Hürriyet’e konuşan üst düzeyli bir ABD yetkilisi, IMF ile stand-by anlaşması konusunda gelinen noktanın ‘memnunluk verici’ olduğunu özellikle belirttikten sonra, ‘Ancak, Türk Hükümeti içindeki bazıları, IMF ile ilişkileri takdir etmiyor ve edemiyor’ diye konuştu.

Kim ya da kimlerden söz ettiğini söylemekten ısrarla kaçınan bu yetkili, aynen şöyle devam etti: ‘AKP iktidarı içinde, IMF ile çalışmaya ve işbirliğine devam etmenin ne kadar kritik olduğunu ve uluslararası finans sisteminin nasıl işlediğini anlamayanlar var. IMF ile varılan anlaşma çerçevesinde hedefleri tutturmanın son derece önemli olduğunu anlamak istemeyen ve IMF’nin görmezlikten gelinebileceğini düşünenler ve buna inananlar var.’

SUUDİ SERMAYESİ:

Üst düzeyli ABD yetkilisi, ‘IMF ile ilişkilerin yerine Basra Körfezi kaynaklı paraya daha çok dayanmak isteyenler var. Bu kişiler uluslararası ekonomik gerçekliği bilmiyor’ diye konuştu. Daha önce bir Amerikalı uzman tarafından ortaya atılan yeşil sermaye iddiaları konusunda konuşmak istemediğini de ifade eden bu ABD yetkilisi, Türkiye’de yatırıma giden ve yasal olan Suudi sermayesini ‘kötü’ olarak adlandırmamak ve bir sorun olarak görmemek gerektiğini belirtti. Bu yetkili, ‘Ancak, Suudi sermayesi, Suudi Arabistan ile bağımlılık yaratıcı bir araç olarak görülüyorsa ve böylece artık IMF’nin ve uluslararası finans sisteminin önemli olmadığı ve olmayacağı düşünülüyorsa, o zaman kaygı duymak için neden var demektir’ dedi. Devlet Bakanı Ali Babacan, kısa bir süre önce Washington’da, görüştüğü herkes gibi ABD’li yetkililerin de, AKP Hükümeti’nin ekonomideki başarılarını tebrik ve takdir ettiklerini söylemişti. Babacan, sermayenin renklere bölünemeyeceğini de belirtmişti.

Haber: Kasım Cindemir
Kaynak: www.hurriyetim.com