BIST 9.755
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.431,06
HABER /  SAĞLIK

Aort damarı neden yırtılır belirtileri ve tedavisi nasıl?

Oya Aydoğan ile gündeme gelen aort damarı nasıl yırtılır belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır. Kalp cerrahı Doktor Halit Yerebakan belirtiler ve tedavi hakkında bilgiler verdi.

Abone ol

Aort damarı yırtılması pek de duymaya alışkın olduğumuz bir sağlık sorunu değil. Oya Aydoğan ile gündeme gelen bu rahatsızlık aslında tıp dünyasında sıkça görülen bir olay.

Aort damarı yırtılması hakkında bilgileri Kalp cerrahı Halit Yerebakan açıkladı. İşte aort yırtılması hakkında bilmediklerimiz;

“Oya Hanım’ın durumu dünyada bir ilk değil. Büyük lokmalarla tıkanma sonucu aort yırtıkları tıp literatüründe fazlaca yerini almaktadır. Sadece patates değil, turşunun bile sebep olduğu aort yırtıklarını makalelerde okuyoruz.

ÖKSÜRÜNCE BASINÇ ZORLUYOR VE...

Burada durum biraz teknik ve basınçlı kaplar mantığı ile inceleniyor. Hava yolunu tıkayıcı bir madde sıkıştırdığında onu atmak için doğal olarak öksürüyoruz işte bu öksürmenin göğüs kafesimizin ortasında yer alan kalbin art yükünü değiştirerek kalbin ana basınç kaynağı bölgelerini zorladığı tespit edilmiş..

AORT DAMARI NASIL YIRTILIYOR?

İşte bu öksürükler esnasında göğüs boşluğundaki hava değişimi düşük hava basıncına sebep oluyor ve içinden geçen aort damarının duvarındaki basıncın artmasına, aortun gerginleşmesine, ve esnekliğinin azalmasına sebep oluyor. Yani yırtılmak için tüm zemin hazırlanıyor. Ve devam ettiğinde iç katman bütünlüğü bozularak yırtılma gerçekleşebiliyor.

SONUÇ ÇOK KÖTÜ OLABİLİR

Düşünsenize; hava yolu sıkışıklığı ve otomatikman aortanın bu denli hassaslaştığı anda bir de nefes alamamanın getirdiği stresi ve tansiyon yüksekliğini…

Bu durum oldukça trajik sonuçlara sebep olabilir ki Oya Hanım’da bunu tüm Türkiye yaşayarak gördü.

Bu basınç; dengelerinin değiştiği, dokuların eskimeye başladığı 60’lı yaşlardan sonra daha fazla görülüyor. Bu sebeple bu yaşlarda risk daha fazla oluyor.

AORT YIRTILMASINA NELER SEBEP OLUR?

 Stres ve tansiyon ve hatta İstanbul trafiği Aort’ın baş düşmanı!

Sadece öksürük değil ciddi trafik stresleri bile bu tip yırtıklara sebep olabilir. Bir Cuma akşamı İstanbul köprü trafiğinde saatlerce kalan bir beyefendinin damarının yırtılması ve Cuma gecesi geçmeyen göğüs ağrısı ile kliniğimize başvurmasının ardından sabah saatlerinde aort damarının yırtıldığını tespit edip ameliyat etmiştik. Bu bilgi trafikte herkesin aklında bulunsun…

Temelde gördüğünüz gibi aort yırtığının en temel dinamiği yükselen tansiyon…

Her fırsatta söylüyoruz tansiyon sessiz katildir, bir gün hastalıkla kapınızı çaldığında canınızı almak için bile gelmiş olabilir. Beklenen insan ömrü ile igili yapılan araştırmalar bizlere tansiyonunu bilmenin ve onu dengede tutmanın insan ömrüne 10 yıl eklediğini gösteriyor. Bence hem tansiyonunuzu kontrol edin hem de şimdiden damarlarınızın esnekliğini arttırmak için kendinize egzersiz yaptırırken asıl onları esnekleştirin diyorum…

Sağlıkla kalın!