BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Antalya'ya Kusturica öfkesi yağdı

Antalya Film Festivali’nin jüri üyelerinden Emir Kusturica, Boşnak sinemacılardan büyük tepki aldı.

Abone ol

Antalya Film Festivali’nin jüri üyelerinden Emir Kusturica, Srebrenitsa’daki kadın dernekleri ile Boşnak sinemacılardan büyük tepki aldı.

Emir Kusturica’nın, 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne davet edilmesine, Bosna-Hersek’te soykırımın yapıldığı Srebrenitsa’daki kadın dernekleri ile sinemacı ve yönetmenler tepki gösterdi.

ÇİLEDEN ÇIKARMIŞTI

Bosna-Hersek’te 1992-1995 yılları arasında 300 bine yakın insanın katledildiği, sistematik tecavüzlerin, soykırımların yapıldığı dönemde Emir Kusturica’nın Çetnikleri destekleyen açıklamaları bugüne kadar unutulmadı. Savaş döneminde sistematik tecavüze uğrayan kadınlara yönelik, “Meseleyi lüzumundan fazla abartıyorsunuz”, “500 yıl önce zaten hepimiz Sırptık, yeniden Sırp ve Hıristiyan olalım mesele bitsin” şeklindeki açıklamaları Bosna-Hersek’te büyük infial uyandırmıştı.

‘BU UTANÇ VERİCİ BİR DURUM’

Kusturica, 5 yıl önce Belgrad’da vaftiz olarak ortodoksluğa geçmiş ve adını ‘Nemenja’ olarak değiştirmişti. Hayatını Belgrad’da sürdüren Kusturica, ‘sanatçı’ kişiliğinden ziyade ‘siyasi’ söylemleriyle tanınıyor.

Kusturica’ya Bosna-Hersek’teki sivil toplum örgütleri, sinemacı ve yönetmenler tepki gösterdi. Srebrenitsa’da kocasını, oğlunu, kızkardeşini ve 22 yakınını kaybeden Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, Emir Kusturica’nın festivale jüri üyesi olarak davet edilmesine “Bu hiç adil olmayan ve utanç verici bir durumdur” dedi.

Geçmişinden bize ne!

Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) Yönetim Kurulu, Emir Kusturica’nın, dünyanın kabul ettiği bir sanatçı olduğunu, sinema kariyeri kriterlerine göre Altın Portakal’a davet edilen Kusturica’nın, bunun dışındaki kimliklerini ve geçmişini sorgulamanın festival yönetiminin görevi olmadığını bildirdi. AKSAV başkanlığını Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın yürütüyor.