BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.284,14
HABER /  GÜNCEL

Antalya'da stadın yerine kent müzesi ve park yapılacak

Türkiye’de ilk kez yıkılan stadın yerine AVM değil kent müzesi ve park yapılacak. Antalya’da acı tatlı birçok anıya ev sahipliği yapan Atatürk Stadyumu, mutluluk ve hüznünbir arada yaşandığı törenle yıkılmaya başlandı.

Abone ol

Antalyalıları mutlu eden ise Türkiye’de ilk kez yıkılan bir şehir stadının yerine kent müzesi ve halka açık park yapılacak olması oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, değeri yüz milyonlarca lira ile ölçülen arazide şehrin yıllardır hayalini kurduğu kent müzesi projesini uygulayacaklarını söyledi.



Antalyalılar ve Antalyasporlular 50 yıldır unutulmaz maçlara, törenlere ev sahipliği yapan Atatürk Stadı’na, şarkılar, sloganlar ve gözyaşı ile veda etti. Her Antalyalının paha biçilmez hatıraları bulunan stadın yıkım töreninde duygusal anlar yaşandı. Stadyumun çimlerinde gezen, tribünlerinde hatıra fotoğrafı çektiren Antalyalılar emektar stadyuma hep bir ağızdan “Akdeniz Akşamları” nı söyleyerek veda etti. Gözyaşları, alkış ve mutluğun birbirine karıştığı yıkım töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yıllarca maçları izlediği tribüne ilk kazmayı vurdu. “Antalya’nın çocuğu Menderes Türel” sloganları eşlinde taraftarla kucaklaştı.

YERİNE PARK VE KENT MÜZESİNE BIRAKIYOR

Antalyasporluları mutlu eden ise yıkılan stadın yerine şehrin, yıllardır hayalini kurduğu kent müzesi ve halka açık park yapılacak olması oldu. Türkiye’de ilk kez bir stat yıkıldıktan sonra yerine AVM ya da rezidans değil müze ve park yapılmış olacak. Daha önce de şehir merkezindeki birçok araziyi Antalyalılara kazandırdıklarını anlatan Menderes Türel “Eski Valilik binasını yıktık, Cumhuriyet Meydanı'nı büyüttük. Eski sağlık lisesini yıktık, Yavuz Özcan Parkı’nı genişlettik. 2014’te tekrar göreve geldiğimizde bir başka ucubeyi Özel İdare Binası’nı yıktık, park yaptık.  Ve bugün burada Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Diğer şehirlerde eski statlar yıkılarak yerine ticaret merkezleri, oteller bazı ticari alanlar yapılırken, biz stadyumu yıkıp halka açık park yapıyoruz. AVM yapmıyoruz” şeklinde konuştu.

HAYATIMIN EN ÖNEMLİ GÜNÜ VE SAATİ

“Şu anda hayatımın önemli bir gününü, saatini yaşıyorum” diyen Başkan Türel, duygularını şöyle ifade etti:

“Bu semt, bu stat, bu tribünler benim hayatımın önemli bir parçasıdır. Buralar, birçok arkadaşım gibi, benim de çocukluğumdur, gençliğimdir, hatıralarımdır. Ben daha çocukken Antalyaspor taraftarıydım. Doğduğum, büyüdüğüm evler hep stadın yanındaydı. Antalyaspor’un gollerinden sonra babamın beni havaya atıp tuttuğu günleri iyi hatırlarım.  Genç yaşta da Antalyaspor yönetiminde görev aldım. Bu stadın her taşında bizim neslin izleri vardır. Bu sebeple Antalya kent müzesi projesi için bu tribünlere kazma vurmak aslında benim için zor bir görev. Benim gibi Antalyaspor’la uzun zamandır gönül bağı olan, bu statta hatıraları olan herkes için zor olduğuna inanıyorum.”

ANTALYASPOR AŞKTIR HEYECANDIR

Antalya’nın artık modern bir stadı olduğunu dile getiren Başkan Türel şunları söyledi:

“Antalyaspor tesisleri inşaatı da devam ediyor. Onu da söz verdiğimiz gibi 07.07.2016’da hizmete açacağız. Artık kaba inşaatı bitti, ince işçilik başladı. Şimdi tefrişatıyla ilgili çalışmalara geçtik. Antalyaspor zaten sadece bir saha değildir, Antalyaspor kişilerden bağımsız, mekanlardan bağımsız, geçmişten geleceğe gidecek, gönüllerde yaşayacak bir aşktır, heyecandır. Ayrıca bu stadın bir kısmında Antalyaspor hatırasının yaşayacak olması bir tesellidir. Açık tribünü koruyarak açık hava etkinlikleri için kullanacağız hem de hatıralarımızın bir kısmı, Antalyaspor tarihinin bir kısmı yaşamaya devam edecek. Elbette asıl büyük tesellimiz projenin bütünü, güzelliği, önemi, anlamıdır, burada Antalya tarihinin yaşayacak olmasıdır. Burada Antalya’nın tarihini gelecek nesillere büyük bir miras olarak devredeceğiz.”



Başkan Türel sözlerini şöyle tamamladı: “Atatürk Stadı’nı 1964 yılında inşa eden, Antalyaspor’u bu statla yaşatan ebediyete intikal etmiş ve yaşayan büyüklerime şükranlarımı sunuyorum.  Antalyaspor’u kuranlar, bu stadı inşa edenler ve bu şehri bize emanet edenler rahat uyusun. Biz bu bayrağı aynı heyecanla, aynı aşkla dalgalandırmaya devam edeceğiz. Ve bizden sonra gelecek Antalya gençleri de gururla, inançla bayrağımızı yükseltecekler.” Başkan Türel, Antalyalılarla birlikte dozerin başına geçerek, kapalı tribüne stadın yıkımı başlatan ilk darbeyi vurdu.

ANTALYA KENT MÜZESİ VE HALKA AÇIK PARK