BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Antalya'da 'Hakem-Antrenör İletişim' paneli

Antalya'da 22. Uluslararası Teknik Direktör Gelişim Semineri'nde, 'Hakem-Antrenör İletişimi' konulu panel düzenlendi.

Abone ol

Antalya'da düzenlenen 22. Uluslararası Teknik Direktör Gelişim Semineri'nde, Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Sarvan ve UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uılenberg'in katılımı ile ''Hakem-Antrenör iletişimi'' başlıklı panel düzenlendi. 

FIFA kokartlı hakemler Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Bülent Yıldırım, Yunus Yıldırım, Halis Özkahya, Tolga Özkalfa ve Hüseyin Göçek'in de katıldığı panelde konuşan MHK Başkanı Oğuz Sarvan, hakemlikte en önemli iki unsurun deneyim ve hakemin sahada gösterdiği kişilik olduğunu kaydetti. Hakemin kişiliğinin yaşıyla paralel olduğunu belirten Sarvan, ''Hakem yaşlandıkça olgunlaşır. Deneyim ise ligde yönettiği maç sayısıyla ilgilidir. 3 sene önce Türkiye'de hakem sayısı çok fazlaydı. O nedenle hakemler yeteri kadar tecrübe edinemiyordu'' dedi.

Türkiye'de hakemlerin yönettikleri maç ortalamalarının Avrupa'ya göre çok düşük olduğunu ifade eden Sarvan, şöyle devam etti:

''Almanya'da 2007-2008 sezonunda hakemler ortalama 93 maç yönetirken, Türkiye'de ise hakemler ortalama 29.1 maç yönetiyor. Alman hakemler Türk hakemlerine göre 3 kat daha deneyimle ve 5 yaş daha olgun. Bu sezon ise hakem sayısın azalttık. Kadrolar istikrarlı bir şekilde yollarına devam etti. Bugün Türkiye'de hakemler bir sezonda ortalama 64.4 maç yönetiyor. Türk hakemleri 2 yıl öncesine göre 2 kat daha deneyimli hale geldi. 2 yıl sonra ise bu kadrolar bu şekilde devam ederse ortalama 90 maça geleceğiz ve Avrupa seviyesini yakalayacağız.''  

TÜRK HAKEMLERİ HOŞGÖRÜLÜ

Türk hakemlerinin Avrupa'daki hakemlere göre kendisine gelen itirazlar konusunda hoşgörülü olduğunu belirten Sarvan, ikinci yarıda bu konunun üzerine giderek, itiraz eden futbolcu ve teknik direktörlere hakemin ceza vereceğini kaydetti. 

UEFA Hakem Komitesi Üyesi ve MHK Eğitim Danışmanı Jaap Uılenberg de Türk hakemlerini en alt seviyeden en üst seviyeye kadar geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti. 

Hakem kalitesini yükseltmek için yardımcı hakemleri de eğitmek zorunda olduklarını belirten Uılenberg, hakemlerin kendilerini geliştirmeleri için eğitim çalışmalarını düzenli olarak yaptıklarını anlattı. 

Cüneyt Çakır gibi Türk hakemlerinin uluslararası organizasyonlarda önemli maçlar yönetmeye başladığını söyleyen Uılenberg, ''Biz adım adım Türkiye'de hakemlik etme tarzını değiştiriyoruz. Artık kitaba göre hakemlik etmek yerine modern hakemliğe geçiyoruz. UEFA da bizden bunu istiyor. UEFA bizden maçın yöneticisi olmamızı bekliyor. Herkes hata yapabilir ama iletişim kurarak bu hataları çözelim'' dedi.

Panelde konuşan FIFA Kokartlı hakem Cüneyt Çakır ise Şampiyonlar Lig'inde mücadele eden yabancı futbolcular ile Türk futbolcular arasındaki en büyük farkın itiraz etmemek olduğunu söyledi. Türk futbolcuların taç kararına bile itiraz ettiğini belirten Çakır, ''Futbolcular enerjilerini hakemler üzerinde harcamamalılar. İnsan faktörünün olduğu her yerde hata yapmamak mümkün değildir. Biz de hata yapabiliriz ama küçük bir karara bile itiraz edilince hakemlerinde motivasyonu bozuluyor'' diye konuştu.