BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,05
ALTIN 2.324,50
HABER /  EKONOMİ

Anneye yarım gün çalışma hakkında düzenleme

Anne olan kadın işçiye çocuğu ilkokula başlayana kadar getirilmesi planlanan yarım gün çalışma hakkı yasalaşmadan değiştirildi ve yeni kurallara bağlandı.

Abone ol

Anne olan kadın işçiye çocuğu ilkokula başlayana kadar getirilmesi planlanan yarım gün çalışma hakkı yasalaşmadan değiştirildi ve yeni kurallara bağlandı.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasaya eklenen önergeye göre, bu hak kapsamında yarı zamanlı çalışmak isteyen anne veya baba 1 ay önceden işverene yazılı olarak bildirmekle yükümlü olacak. 

EVLAT EDİNEN YARARLANACAK

Dün kabul edilen düzenlemelere göre, doğum izninin bitmesinin ardından, anne olan işçiye çocuk sayısına göre 6 aya kadar ücretsiz izin veya yarı zamanlı çalışma hakkı verilecek. Yarı zamanlı çalışmada, işçiye yarım maaşının yanı sıra işsizlik sigortasından asgari ücretin brüt tutarının yarısı kadar ödeme yapılacak. Bu haktan evlat edinenler de yararlanacak.  6 aylık sürenin bitiminde ise, çocuk ilkokula başlayana kadar ebeveynlerden biri yarı zamanlı çalışabilecek.

TARAFLARLA BELİRLENECEK

Kısmi çalışma hakkı kullanılırken, belli sınırlamalar olacak. Buna göre ebeveyn bir çocuk için bu haktan bir kez yararlanacak. Bir başka deyişle aralıklı olarak kısmi çalışma hakkı talep edemeyecek. Ebeveynlerin birinin çalışmaması halinde kısmi çalışma talep edilemeyecek. Evlat edinenlerin de kullanabileceği bu hak için uygulama esasları sosyal tarafların görüşleri alınarak hazırlanacak.  Düzenlemeye genel kurul aşamasında, kısmi çalışma hakkının bazı sektörlerde kısıtlanması yönünde bir ekleme yapılması da bekleniyor.

18 YIL YARI ZAMANLI ÇALIŞABİLİR

TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler ise, komisyonda yaptığı açıklamada kısmi çalışmanın çalışma hayatında aksaklıklara yol açabileceğini belirtirken; “Böyle bir durumda 3 çocuk sahibi bir anne 18 yıl kısmi süreli çalışabilir” dedi.