BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.506,82
HABER /  GÜNCEL

Ankara'dan Barzani'yi 'yok sayma' stratejisi... Erbil'e 5'li kıskaç...

Ankara, Barzani’yi izole etmek için 5 ayaklı izolasyon stratejisi başlattı. Buna göre, diplomatik temaslar dondurulacak. Ekonomik yaptırım uygulanacak ve hava trafiği kısıtlanacak. Türkmenlere zarar gelmesi askeri operasyon nedeni sayılacak

Abone ol

Ankara, tüm uyarılara rağmen referandum yapan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ni (IKBY) köşeye sıkıştıracak 5 aşamalı "izolasyon stratejisi"ni belirledi. 

Sabah gazetesinin haberine göre, Türkiye'nin, korsan referandum macerasında ısrarcı olan Erbil yönetimi için belirlediği 'yok sayma stratejisi'nin ayrıntıları şöyle:

RANDEVU YOK: IKBY yönetiminin randevu talepleri geri çevrilirken Barzani ailesinin çok acil görüşme istekleri de dikkate alınmayacak. Barzani ve ekibinin çeşitli yollarla "Bu bir Kürt devleti ilanı değildir, Türkiye'ye karşı değiliz" şeklinde ilettiği mesajları da yok hükmünde sayılacak. Erbil yönetimi bölgesel kaosa neden olacak referandum macerasından geri adım atmadığı sürece muhatap kabul edilmeyecek.

ANKARA-TAHRAN-BAĞDAT HATTI: Türkiye, Irak ve İran ortak bir hareket planı hazırlayacak. Her ülkenin ayrı ayrı gerçekleştirdiği yaptırımların yanı sıra ortak yaptırımlar da devreye sokulacak. IKBY'ye yönelik uluslararası alanda yoğun diplomasi trafiği yürütecek. 

HABUR KAPATILACAK, HAVADA KISITLAMA GELECEK: En kısa süre içinde Habur sınır kapısı kapatılacak. Şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaade edilirken yeni tedbirlerle giriş-çıkışa izin verilmeyecek. Barzani ve ailesinin uçuşunu engellemek için Türk hava sahası kısıtlanacak. Tüm uçuşlara hava sahasının kapatılması seçeneği de masada.

HALKA DEĞİL ERBİL'E YAPTIRIM: IKBY'ye yapılan yardımlar kesilecek. Ekonomik yaptırımlar bölgedeki halkın hayatını etkilemeyecek şekilde devreye sokulacak. Temel gıda ve ihtiyaç maddelerinin ticareti kısıtlanmayacak. Ancak Kuzey Irak'tan Türkiye'ye olan ticaret trafiği kademeli olarak durdurulacak. Kuzey Irak halen ihtiyaçlarının yüzde 70'ini Türkiye'den karşılıyor. İleri aşamada petrol vanasının kısılması da gündemde. Türkiye'nin muhatap saydığı Bağdat merkezi yönetim ile anlaşabildiği sürece Kuzey Irak petrolü Türkiye topraklarında akabilecek.

TÜRKMENLER ASKERİ MÜDAHALE SEBEBİ: Askeri seçenek en son kart olarak masada yer alıyor. Kerkük'te oldu bittiye müsaade edilmeyecek. Kerkük'teki Türkmen nüfusunun tasfiyesine ya da katliamına yol açacak bir müdahale olursa Türkiye önce Başika'daki üssünü devreye sokacak. Peşmerge'nin eğitildiği üste 500 civarında Türk askeri bulunuyor. Irak genelinde özel kuvvetler dahil 2 bin kadar Türk askeri görev yapıyor.