BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.442,22
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Anız yangınlarına yaptırımlar geliyor

Akyurt'ta “Tarımın önündeki tehditler ve anız yangını” konulu bir panel gerçekleştirildi.

Abone ol

26 Mayıs 2010 Çarşamba günü, Akyurt Belediyesi Konferans Salonunda İlçe Kaymakamı Mustafa Yiğit, Garnizon Komutanı Murat Kaya, Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş, İlçe Tarım Müdürü Yusuf Avcı, konuyla ilgili resmi kurum amirleri, muhtarlar ve çiftçilerin katılımıyla, Akyurt İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından “Tarımın önündeki tehditler ve anız yangını” konulu bir panel gerçekleştirildi.

Tarımın önündeki en büyük sorunun “Anız Yangını” olduğunu belirten panelistler, az bir yakıt tasarrufu sağlamak için anız yakıldığını, anız yakılmasıyla: sadece yüzeydeki bitki tabakası değil, toprakta bulunan ve toprağı işleyerek toprağa verimlilik katan mikro organizmaların da yok edildiğini, bu durumun doğanın dengesini bozarak çekirgelerin çoğalması, topraktaki verimin düşmesi, çölleşme gibi ciddi sorunlara altyapı hazırladığının altı çizildi. Biçerdöverlerin yüksekten ve hızlı biçim yaparak ciddi oranlarda hasat kaybına neden olduğu belirtilirken, yüksek biçimin yapmanın: tarlayı işlemek isteyen çiftçiler için de ciddi yakıt maliyetlerine sebep olduğu belirtildi. Çiftçilerin organize olarak biçerdöverleri kiralarken dikkat edecekleri hususların da belirtildiği panelde ilçedeki çiftçilerin organize ve işbirliği içerisinde hareket etmelerinin kendileri açısından daha karlı ve faydalı olacağı, muhakkak tarlayı biçtirecekleri kişilere Biçerdöver operatör belgesinin sorulması gerektiğinin altı çizildi.

Anız yakanların artık sadece para cezası alarak işin içinden sıyrılamayacaklarını belirten İlçe Kaymakamı Mustafa Yiğit “Savcı arkadaşlarımdan aldığım bilgiye göre anız yakanlara bu sene sadece para cezası verilmeyecek. Bu kişiler mahkemeye çıkarılarak sanık muamelesi görecek ve devletin verdiği Tarım Destekleme Priminden de yararlanamayacak” dedi. Anız yangınları nedeniyle İtfaiye araçları ve Belediye İş Makinelerinin zaman zaman ciddi tehlikeler yaşadığını belirten Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş: Akyurt Belediyesinde Tarım ve Hayvancılık Komisyonu kurduklarını, Belediye olarak ilçedeki tarımın gelişmesi için desteklerinin süreceğini, kendilerinin de anız yangınlarıyla ilgili Akyurt Belediye Meclisinde bazı yaptırım kararları alacaklarını belirtti.

Çiftçi ve Muhtarların konuyla ilgili sorun ve görüşlerinin de alındığı panelde Kaymakamlık, İlçe Tarım, Belediye, Emniyet, Jandarma, Muhtar ve Çiftçiler hep beraber organize hareket ederek ve ilçede anız yakma hadisesinin tarihe karışmasını istediklerini belirtti.