BIST 9.677
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.502,93
HABER /  GÜNCEL

İlk ithal havyanlar geliyor!

Bakan Mehdi Eker, ithal edilen ilk canlı hayvanın 1 hafta 10 güne kadar Türkiye'de olacağını söyledi.

Abone ol

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2010-2014 Stratejik Plan Tanıtım toplantısının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eker, Türkiye'de aşırı yükselen et fiyatları nedeniyle ithal kasaplık canlı hayvan getirmek için ihale yapıldığını hatırlattı.

8 bin tonluk kasaplık canlı hayvan ithalatı ihalesinin ardından, 28 Nisan'dan bugüne kadar henüz Türkiye'ye hiç ithal hayvan gelmediğini belirten Bakan Eker, buna rağmen et fiyatlarının ortalama 19-20 oranında düştüğünü, et tüketiminde ise yüzde 25 oranında artış meydana geldiğini kaydetti.

Bakan Eker, "Amacımız çiftçinin üretim gücünü artırmaktır. Ama tüketiciyi de düşünmek zorundayız. Et fiyatlarının düşmesi, tüketici üzerinde çok olumlu bir etki yapmıştır" dedi.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu aracılığı ile zincir mağazalardaki et fiyatlarını gün gün takip ettiklerini belirten Bakan Eker, şu anda kıyma fiyatlarının 25 liradan, 20 liranın altına düştüğünü, kuşbaşı etin ise 21 lira civarında satıldığını kaydetti.

"10 güne kadar ilk ithal hayvanlar gelir"

Türkiye'de aslında yeteri kadar canlı hayvan olduğunu, fakat bazı kesimlerin spekülasyonla fiyat artışına neden olduğunu anlatan Bakan Eker, "Et fiyatları umarım makul seviyeye gelir ve daha fazla ithalata gerek kalmaz. Yapılan ihaleler sonrasında, ilk parti ithal hayvanların bir hafta 10 güne kadar Türkiye'ye geleceğini tahmin ediyoruz. Gelişmeleri izleyeceğiz. O gelişmelere göre de yeni bir ihalenin yapılıp yapılmaması konusunda bir tutum belirleyeceğiz" dedi.

Bir gazetecinin, "ithal etlerin sağlık kriterlerine uygun olmadığı söyleniyor" şeklindeki sözleri üzerine Bakan Eker, et değil canlı hayvan ithalatı yapıldığını ve sağlık kriterlerine uymayan ülkelerden ithalat yapılmadığını söyledi.

Tarımsal destekler...

Bu arada Bakan Eker, 2010 yılı için 5 milyar 600 milyon TL olarak ödenmesi planlanan tarımsal desteklerin, 4,5 milyar lirasının haziran ayı itibariyle çiftçilere ödeneceğini de bildirdi. Tarım Bakanı, "Böylece haziran ayı itibariyle tarımsal desteklerin yüzde 92'si ödenmiş olacak" dedi.