BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,18
HABER /  GÜNCEL

Anıtkabir'deki törende tarihi bir ilk 

Cumhuriyet'in ilan edilişinin 90. yıldönümü dolayısıyla Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Tören bu yıl ilklere de sahne oldu

Abone ol

ANITKABİR'deki tören saat 09.00'da devlet erkanının Aslanlı Yol'un başında yerini almasıyla başladı.

Bu yıl Anıtkabir'deki törende bir ilk yaşandı. Bu yıla kadar önce askerlerin giriş yaptığı Anıtkabir'e bu yıl önce öğrenciler girdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıldönümü tüm yurtta ve KKTC'de törenlerle kutlanıyor. Devletin zirvesi kutlamalar kapsamında Anıtkabir’de düzenlenen ilk törende buluştu. Anıtkabir’deki tören saat 08.45'de devlet erkanının Aslanlı Yol'un başında yer almasıyla başladı.

Soğuk algınlığı nedeniyle hafta sonu Kayseri’deki programını iptal eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de törenlere katıldı.

PALTOSUNU ÇIKARDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Mustafa Kemal Atatürk'ün mozelesinin bulunduğu bölüme geçti. Törene paltosuyla gelen Cumhurbaşkanı Gül, mozelenin önünde paltosunu çıkardı.

a.20131029112227.jpg

ÇELENGİ DÜZELTTİ

Gül, Atatürk'ün mozolesine üzerine ay ve yıldız bulunan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu. Çelengin düz durmadığın fark eden Abdullah Gül, mozoleye giderek çelengi düzeltti.Saygı duruşunda bulunan devlet erkanı, daha sonra İstiklal Marşı okundu.

a.20131029112316.jpg

‘EMANETİNİZE SAHİP ÇIKIYORUZ’

Abdullah Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Gül, burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

Cumhurbaşkanı Gül, deftere şunları yazdı:

"Milletimizin yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan Cumhuriyetimizin 90. kuruluş yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Önderliğinizde kurtuluş destanını yazan milletimiz, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma hedefi doğrultusunda sarsılmaz bir irade ve kararlılıkla ilerlemektedir. Bir asra yaklaşan Cumhuriyetimizin kazanımları sayesinde bugün Türkiye'nin her alanda yükselen bir ülke ve küresel bir cazibe merkezi haline gelmesinin gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin görkemli başarılarıyla övünüyor, emanetinize kararlılıkla sahip çıkıyor, kazanımlarımızı yeni hamlelerle daha da yukarılara taşımak için azimle ve inançla çalışıyoruz. Cumhuriyet Bayramı'nda millet olarak hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."

Törene, Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulu üyeleri, Kuvvet Komutanları, Yüksek Yargı mensupları, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileriyle diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

Vatandaşlar ve öğrenciler ellerindeki bayraklarla sevgi gösterisinde bulundu. Gül de el sallayarak vatandaşlara karşılık verdi.

ÖNCE SİVİL, SONRA ASKER

Bu arada, devlet erkanının yaptığı ziyaretin ardından öğrenciler Anıtkabir'e geldi.

Daha önceki yıllarda öğrencilerden önce askerler tören için Anıtkabir'e giriyordu.

Anıtkabir, saat 11.00'den itibaren vatandaşların ziyaretine açıldı.

ÇİFTE KUTLAMA

Cumhurbaşkanı Gül, Anıtkabir'deki törenin ardından Çankaya Köşkü'ne geçti.

Basın mensuplarının doğum gününü kutlaması ve resepsiyon sonrasında kutlama yapıp yapmayacağını sorması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Kutlamayı hep beraber yapıyoruz, aynı zamanda. Biliyorsunuz yaş günümü saklayamıyorum. Bir kez daha herkesin bayramını tebrik ediyorum" dedi.

Köşk'teki törende, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, orgeneral ve oramiraller, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, aralarında CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da bulunduğu AK Parti, CHP ve MHP'li bazı milletvekilleri, yüksek yargı mensupları, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, bakan yardımcıları, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Ankara'daki üniversitelerin rektörleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, korgeneral ve koramiraller, Bakanlık müsteşarları, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, tümgenerel ve tümamiraller, tuğgenerel ve tuğamiraller ile yabancı misyon şefleri ve bazı bürokratlar Cumhurbaşkanı Gül'e tebriklerini iletti.

TÜM YURTTA KUTLANIYOR

Kutlamalar kapsamında birçok ilde törenler düzenleniyor.

İstanbul’da törenler Vatan Caddesi’nde yapılıyor. İzmir’deki törenlerin adresi ise Cumhuriyet Meydanı.

ÇATIŞMA GÖLGESİNDE KUTLAMA

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki kutlamalar güvenlik gerekçesiyle sınıra uzak bir konumda olan Cumhuriyet İlkokulu’nda düzenlendi. Törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Kaymakam Musa Sarı, Suriye'den gelen havan topu mermisiyle bir kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Sarı, "Bu üzüntü hepimizin üzüntüsüdür. Bu nedenle tören programında bazı değişiklikler yaptık. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunduğu kutlamalar, kortej yürüyüşüyle sona erdi.

    tikla.20131029100600.jpg