BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.488,52
HABER /  SEÇİM

Andy-ar seçim anketi sonucu HDP'nin büyüsü bozuldu mu?

En son seçim anketi sonucu Andy-Ar'dan geldi. Andy-Ar'ın sahibi Faruk Acar son seçim anketi sonuçlarını ve HDP'nin durumunu internethaber.com'da değerlendirdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Türkiye'nin önde gelen köklü araştırma şirketlerinden, son beş seçimin dördünü nokta atışıyla tahmin eden Andy-Ar'ın sahibi Faruk Acar, son araştırmalarına dönük yaptığı açıklamada, Taksim-Kabe benzetmesinden sonra esen Demirtaş rüzgarının ve büyüsünün durduğunu ve bunun daha çok CHP'ye yarayacağını söyledi.

AK Parti'nin biraz toparlanmaya başladığını belirten Acar, Davutoğlu'nu yetersiz bulan Erdoğan'ın bu nedenle sahaya indiğini ama henüz son hamlesini yapmadığını söyledi.

Faruk Acar'ın açıklamaları şöyle:

BEYANNAMENİN ETKİSİ OLMADAN SÜREÇ DEVAM EDİYOR


Beyannamelerin açıklanması öncesinde de sonrasında da aslında pek bir şey değiştiğiniz söyleyemeyiz çünkü partilere yansıyan, listelerle alakalı bir olumlu ya da olumsuzluk özellikle Anadolu şehirlerinde sonuçlara yansıdı, özellikle iktidar partisi için bunu söylemek daha doğru olur, Gri alanlarının çok olmadığı, siyah ve beyaz olmak üzere bir ayrıma giren bir oy potansiyeli düzeyinde beyannamenin bir etkisi olmadan süreç devam ediyor.

BİR KIPIRDANMA VAR AMA... 

Büyük şehirlerde özellikle metropol kentlerinde AK Parti listelerine olan tepki kısmen son 10 gündür bir iyileşme ya da Türkiye konjonktürüne göre pozisyon olma noktasında aidiyet konumunu oluşturdu, bir kıpırdanmanın olduğundan söze edebiliriz ama bu kıpırdanma Türkiye geneli ortalamasına yansıması çok ciddi bir orana sahip değil.

AK PARTİ YÜZDE 43-44 

AK Parti şu anda yaklaşık olarak yüzde 43-44 civarında bir oy oranına sahip. Önümüzdeki günlerde, son bir haftada nelerin gelişip gelişmeyeceğini de yaptığımız araştırmayla daha net ifade edebiliriz ama bugün itibariyleelimizde olan verilen bize bu oranı gösteriyor.

MUHALEFET, İKTİDAR PARTİSİNİ PEŞİNE TAKTI 

Muhalefet partilerinin pozisyonları beyannamelerle ilişkilendirildi çünkü beyannamelerinde gündem yaratan ve aslında iktidar partisini peşine takan vaat süreci yaşandı. Bundan önceki seçimlerde AK Parti'yi takip etmek durumunda kalan muhalefet partileri bu kez iktidar partisini peşine takan bir pozisyon almış oldu.

DAVUTOĞLU HAZIRLIKSIZ YAKALANDI ERDOĞAN SAHAYA İNDİ

Her ne kadar seçmenler nezdinde inandırıcı gibi görünmese de AK Parti bunlara bir şekilde cevap verme durumunda kaldı. Yani, "kaynak nerede" sorusunu ilk kez iktidar partisi açıklamak durumunda kaldı. Bence Davutoğlu'nun duruma çok alışık olmaması yüzünden de meydanlarda beyannameler konuşuluyor, sürecin tam olarak yönetilemediğini düşünen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu nedenle sahaya indiğini görüyorum.

Çünkü, Davutoğlu, tamamen muhalefeti takip eden bir iktidar havası oluşturmaya başladı ki, bu da AK Partili seçmen üzerinde olumsuz etkinin varlığına sebep oldu. Ama bugün itibariyle biraz daha normalleşme başladı.

ERDOĞAN SON HAMLESİNİ HENÜZ YAPMADI 

Ama şunu bilmek gerekir ki, AK Parti her ne kadar bugün itibariyle toparlanıyor gibi görünse de henüz Cumhurbaşkanı Erdoğan son hamlesini yapmadı. Seçime son bir hafta ya da 10 gün kala, bence o aidiyet hissini oluşturabileceği bir hamle yapacaktır. Yoksa şu andaki oy oranı toparlanmasına rağmen, HDP barajı geçerse hala iktidar partisi adına belirsizliğini koruyor. İktidar partisi için ya da yeni siyaset sahnesi adına fotoğraf henüz net olarak karşımıza çıkmıyor, karşımızda flu bir fotoğraf karesi var.

DEMİRTAŞ'IN BOZULAN BÜYÜSÜ CHP'YE YARAYABİLİR, CHP YÜZDE 24-25'LERE DOĞRU

CHP için de aynısı geçerli. Özellikle, din, diyanet Kabe meseleleri dolayısıyla HDP'deki bu büyünün son günlerde bozulduğunu ama oy oranlarına yansımasının çok fazla olmadığını söyleyebiliriz. O büyü ve rüzgar durdu diyebiliriz, dolayısıyla HDP hala barajı aşma veya aşmama noktasında bir belirsizliğe sahip. HDP'nin bu duruşu tabii ki doğal olarak olumlu anlamda CHP'ye yansıyacak. CHP'nin belki birazcık da olsa toparlanmasına sebep olabilir. Bunu da gelen veriler ışığında söyleyebiliriz. Bizim daha önce kamuoyuyla paylaştığımız araştırmamıza göre CHP için bulduğumuz neice yüzde 23.5'ti. Bugün, 24-25'lere doğru ilerleme ihtimali olan bir konuma sahip.

MHP 17'LER DOLAYLARINDA

MHP 17'ler dolayında oturdu. Yaptığımız araştırmaların bazılarında 17.5, diğerinde 17.2, bir diğerinde 17.8 buluyoruz. Yani, genel itibariyle MHP ile alakalı bir değişimin olmadığını görüyoruz. Fakat bu, "MHP daha fazla yükselemez", MHP'nin alacağı maksimum oy bu kadardır" diyemeyiz. MHP daha çok beyannamelerden ziyade HDP'nin yükselişi ile oluşan doğal yükselişini sürdürüyor diyebiliriz. Ama en şanslı parti MHP'dir demek yanlış olmaz. Beyannameler, vaatler belki meydanlarda konuşuluyor ama halk nezdinde artık ilk günlerdeki heyecanı devam etmiyor. Önümüzdeki günlerde liderlerin atışmaları daha çok dikkat çekecektir.

DEMİRTAŞ HDP'YE MALZEME VERDİ

Selahattin Demirtaş'ın popüleritesini her zaman ifade ettik ama Demirtaş'ın söylemi içerisinde yer alan Taksim ve Kabe benzetmesi, aynı zamanda Diyanet'in kaldırılacağı yönündeki açıklamaları AK Parti'ye bir malzeme verdi ve AK Parti bunu evire çevire meydanlarda kullandı ve kullanacatır ve artı sağlamaya çalışacaktır. HDP2nin şu anki oy oranı 9.5- 10.5'lar civarında...

BUNDAN SONRAKİ TEMA DİN VE MANEVİYAT OLACAKTIR

Çünkü, din ve duygular üzerinden yoğun bir siyaset alanı oluşturabilen tek parti bugün itibariyle AK Partidir. Dikkat ederseniZ AK Parti de zaten muhalefetin "kaynak" sorununu bırakıp din ve duyguların üzerine projeksiyon açmımış görünüyor. Sanırım bundan sonraki tema din ve dindarlık, maneviyat üzerinde devam edecek gibi görünüyor.