BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.500,34
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Anayasa paketinde son dakika..

Ak Parti Anayasa Taslağı'nı yeni değişiklikle yeniden Meclis'e sunacak. Değişiklik ise askeri ilgilendiren maddede...

Abone ol

Ak Parti geri çektiği Anayasa Mahkemesi Değişikliği teklifini yeni düzenlemelerle yeniden Meclis Başkanlığı'na sundu. Yeni teklifte değişiklik yapılması istenen 30 madde var.  

HAKİMLERE ASKERİ MAHKEME TEMİNATI

Meclis Başkanlığı'na sunulan teklifte Anayasa’nın "Askeri Yüksek İdare Mahkemesi" başlıklı 157. Madde’de düzenlemeye gidildi. 157. Maddenin 5. Fıkrasında değişiklik yapılarak, hakimler, Askeri Yüksek İdari Mahkemesi teminatı altına girdi.

Öte yandan Anayasa değişikliği teklifinin, "Toplu İş Sözleşmesi Hakkını" düzenleyen 53. Maddede yapılan değişikliğe açıklık getirildi.

Mevcut teklifte emeklilere de toplu sözleşme hakkı getiriliyordu. Yapılan yeni eklemeyle, hangi emeklileri kapsadığı yönde bir düzenlemeye gidildiği ifade edildi.

İŞTE 156. VE 157. MADDE

D. Askerî Yargıtay

MADDE 156.– Askerî Yargıtay, askerî mahkemelerden verilen karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Ayrıca, asker kişilerin kanunla gösterilen belli davalarına ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.

Askerî Yargıtay üyeleri birinci sınıf askerî hâkimler arasından Askerî Yargıtay Genel Kurulunun üye tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla her boş yer için göstereceği üçer aday içinden Cumhurbaşkanınca seçilir.

Askerî Yargıtay Başkanı, Başsavcısı, İkinci Başkanı ve daire başkanları Askerî Yargıtay üyeleri arasından rütbe ve kıdem sırasına göre atanırlar.

Askerî Yargıtayın kuruluşu, işleyişi, mensuplarının disiplin ve özlük işleri, mahkemelerin bağımsızlığı, hâkimlik teminatı ve askerlik hizmetlerinin gereklerine göre kanunla düzenlenir.

Askerî Yüksek İdare Mahkemesi

MADDE 157.– Askerî Yüksek İdare Mahkemesi, askerî olmayan makamlarca tesis edilmiş olsa bile, asker kişileri ilgilendiren ve askerî hizmete ilişkin idarî işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların yargı denetimini yapan ilk ve son derece mahkemesidir. Ancak, askerlik yükümlülüğünden doğan uyuşmazlıklarda ilgilinin asker kişi olması şartı aranmaz.

Askerî Yüksek İdare Mahkemesinin askerî hâkim sınıfından olan üyeleri, mahkemenin bu sınıftan olan başkan ve üyeleri tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oy ile birinci sınıf askerî hâkimler arasından her boş yer için gösterilecek üç aday içinden; hâkim sınıfından olmayan üyeleri, rütbe ve nitelikleri kanunda gösterilen subaylar arasından, Genelkurmay Başkanlığınca her boş yer için gösterilecek üç aday içinden Cumhurbaşkanınca seçilir.

Askerî hâkim sınıfından olmayan üyelerin görev süresi en fazla dört yıldır.

Mahkemenin Başkanı, Başsavcı ve daire başkanları hâkim sınıfından olanlar arasından rütbe ve kıdem sırasına göre atanırlar.

Askerî Yüksek İdare Mahkemesinin kuruluşu, işleyişi, yargılama usulleri, mensuplarının disiplin ve özlük işleri, mahkemelerin bağımsızlığı, hâkimlik teminatı ve askerlik hizmetlerinin gereklerine göre kanunla düzenlenir.