BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,16
ALTIN 2.450,45
HABER /  GÜNCEL

Anayasa Mahkemesi'nde devrim

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, müjdeyi verdi. Mahkeme artık bireysel başvurulara da kapısını aralayacak.

Abone ol

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Anayasa değişiklik paketine ilişkin, "Bu teklif, referandumla yasalaşırsa, referandum yasalaşırsa Anayasa Mahkemesi bir insan hakları mahkemesi haline gelecek. Bireysel başvuruya açık olacak" dedi.

Bakan Atalay, Kocaeli'deki Antikkapı Restoran'da kamu kurum kuruluşları, meslek odaları, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla yemekli toplantıda bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Atalay, AK Parti'nin, kuruluşundan bu yana demokratikleşmeye büyük önem verdiğini ve seçim beyannamelerinde de her zaman yeni bir anayasa çalışmalarından bahsettiklerini söyledi.

Anayasa değişikliğine de değinen Bakan Atalay, Anayasa paketininr eferandum sürecinde olduğunu, paket hakkında çok tartışmalar yaşandığını hatırlattı.

Atalay, "Bu paketin getirdiği en önemli değişiklik, Anayasa Mahkemesi ile ilgili değişikliktir. Baştan sona Anayasa Mahkemesinin statüsünü değiştiriyoruz. Anayasa Mahkemesinin bugüne kadar çok arzu ettiği şekilde değiştiriliyor. Yani onların çok arzu ettiği bir şey var. Neydi bu? Buranın insan hakları mahkemesi haline gelmesi. Bu teklif, referandumla yasalaşırsa Anayasa Mahkemesi, bir insan hakları mahkemesi haline gelecek. Bireysel başvuruya açık olacak. Hangi konuda bireysel başvuru? İnsan haklarıyla ilgili. Bugün insanımız veya kuruluşlarımız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidiyor. Şu anda Türkiye orada en fazla başvurusu olan ülkelerden biri. 16 bin kadar davamız var. Yani Türkiye aleyhine açılmış davalar... İşte bunlar artık Anayasa Mahkemesine gidecek, oraya değil. Anayasa Mahkemesine gidecekse iç hukuk yolu böyle bitirilmiş olacak. Anayasa Mahkemesinin aslında bu teklifle statüsü yükseliyor."