BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.284,14
HABER /  GÜNCEL

Anayasa Mahkemesi: Dink davasında hak ihlali yapıldı

Anayasa Mahkemesi, Dink ailesinin, Hrant Dink cinayetiyle ilgili yaptığı bireysel başvuruda,"Etkili soruşturma yapılmadığı" gerekçesiyle "ihlal" kararı verdi.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi, Dink ailesinin, Hrant Dink cinayetiyle ilgili yaptığı bireysel başvuruda, "Etkili soruşturma yapılmadığı" gerekçesiyle "ihlal" kararı verdi.

Karar oy birliğiyle alındı.

Hrant Dink'in ailesi, “etkili bir soruşturma yapılmadığı, yürütülen soruşturma hakkında kendilerine bilgi verilmediği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, kararın gerekçesinin kendilerine henüz ulaşmadığını, bu nedenle de kararın gerekçesinde hangi hususların olduğunu bilemediklerini söyledi.

Dink ailesi adına Anayasa Mahkemesine iki ayrı başvuru yaptıklarını aktaran Bakırcıoğlu, başvurulardan birinin soruşturmadaki kısıtlama kararı, diğerinin ise kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesiyle ilgili olduğunu belirtti.

Bakırcıoğlu, "İster ilk başvuru, ister ikinci başvuru için etkili soruşturma yapılmadığına dair bir karar verilmiş olsun, bu, her durumda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararıyla aynı nitelikte bir karardır. Olumludur. Dolayısıyla da bir ihlal kararı gerçekleşmiştir ve öncelikle etkili soruşturma yapılıp Dink cinayetinin bağlantılarının açığa çıkarılması ve sorumlu olan kamu görevlileri hakkında dava açılması gerekmektedir" dedi.

Çetin: Bu, ilk başvurumuza ilişkin karar

Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin de, cinayetle ilgili 2007 yılından bu yana İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda açık olan bir soruşturma dosyası olduğunu söyledi.

Çetin, soruşturma devam ederken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “yaşam hakkının ihlali ve etkin soruşturma yapılmadığı” yönündeki kararı sonrası savcılığa başvurduklarını ve kamu görevlileri hakkında da dava açılmasını talep ettiklerini anımsattı.

Savcılığa yaptıkları bu şikayetin, açık olan soruşturma dosyasıyla birleştirildiğini ve iki soruşturmanın birlikte yürütüldüğünü ifade eden Çetin, ardından dosyayla ilgili gizlilik kararı verildiğini ve dosyadaki gelişmeleri takip edemediklerini, evrak alamadıklarını, ifadesine başvurulan kişilerin ifadelerini göremediklerini aktardı.

Fethiye Çetin, “Bu, tamamen yasaya aykırı bir durumdu. Bu, ilk başvurumuzun kararı. Gizlilik kararına ilişkin bu başvuru, bireysel başvuru hakkı tanındıktan hemen sonra Anayasa Mahkemesi’ne yapılan ilk başvurulardan biriydi. Birkaç ay önce de kamu görevlileriyle ilgili başka bir dosyaya ilişkin başvurumuz oldu ama ona yönelik kararın henüz verilmediğini düşünüyorum” dedi.

Gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de, Genel Yayın Yönetmeni olduğu Türkiyeli Ermeni gazetesi Agos'un İstanbul Şişli'deki binası önünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti.