BIST 10.089
DOLAR 32,26
EURO 34,86
ALTIN 2.433,78
HABER /  GÜNCEL

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'tan 'vesayet' çıkışı

Mahkemenin kuruluşunun 52. yıldönümü töreninde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "farklı renkte bir vesayet sistemi" oluştuğunu söyledi. Kılıç konuşmasında, "gömlek" değişikliği ve "güvercin ürkekliği" gibi göndermelerde bulundu.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemenin 52. kuruluş yıldönümü konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce yaptığı bazı yorumlara göndermede bulunan ifadeler kullandı.

"Farklı renkte bir vesayet sistemi" oluştuğunu söyleyen Kılıç, 17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından çok sayıda polis ve savcının görev yerlerinin değiştirilmesini eleştirdi.

Kılıç, yagrının "vicdan yolsuzluğu" ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Kılıç'ın konuşmasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Erdoğan ile çok sayıda bakan, milletvekili ve hukukçu salonda dinledi.

'Sığ eleştiri'

Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın engellenmesine karşı verdiği kararı, "gayrı milli" diye yorumlamış ve bu karara saygı duymadığını belirtmişti.

Haşim Kılıç ise "AYM’yi milli olmamakla suçlamak sığ eleştiridir" dedi. Yargı kurumunun "ele geçirilmesi gereken kale" olarak görüldüğünü vurgulayan Kılıç şöyle devam etti: "Ele geçirenler de kendi vesayet sistemini dayatmanın çabasına düşmüştür. Kaleyi ele geçiremeyenler ise yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu ancak söyleyip durmuşlardır. Kaleyi işgal edenler de yargıyı siyasi düşüncelerine ve ideolojilerine lojistik destek sağlamak için ya da rakiplerinden intikam alma aracı olarak kullanmışlardır."

Anayasa Mahkemesi, 17 Aralık soruşturmalarının ardından çok sayıda savcının görev yerinin değiştirilmesinin "yargı mensupları arasında korku, endişe ve gelecekle ilgili belirsizliklerin doğmasına" yol açtığını söyleyerek, "Görevi maddi gerçekleri ortaya çıkarak olan yargının karşı karşıya kaldığı bu iddianın adı vicdan yolsuzluğudur" dedi.

Kılıç'ın, öldürülen Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in ifadelerine gönderme yaparak hukuk güvenliğini, "insanların güvercin ürkekliği içinde yaşamadığı korkusuz bir ortam" diye tanımlaması dikkat çekti.

Konuşmada öne çıkan ifadelerden biri de şöyleydi: "Bizler gömlek değiştiren bir karakterin sahibi olamayız. Dün hak ihlali uğrayanların nasıl yanında yer alınmışsa, bugün de herkesin karşısına çıkmaya devam edeceğiz. Mahalle baskısıyla, yargı mensuplarının görüş ve kararlarının etki altına alınma çabaları, asla geçerli değildir."

Haşim Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı adayı olabileceği yönündeki yorumların kendisinden kaynaklanmadığını dile getirdi.

Kılıç'ın sözleri sosyal medyada çok sayıda yoruma yol açtı.