BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.398,59
HABER /  DÜNYA

'Anayasa 12 Eylül'ün intikamı'

Belçikalı gazeteci Dirk Vermeiren makalesinde referandumu "12 Eylül'ün intikamı" olarak değerlendirdi.

Abone ol

Birçok Belçika ve Hollanda medya kuruluşu için yıllardır Türkiye temsilciliğini yürüten Belçikalı gazeteci Dirk Vermeiren 'Knack' dergisinde yayınlanan makalesinde referandumu "12 Eylül'ün intikamı" olarak değerlendirdi.

Vermeiren referandumun halk onayına sunduğu anayasa değişiklikleri içeren paketin içeriğine kısmen yer verirken Başbakan Tayyip Erdoğan'ın amaçları arasında İmam Hatiplilere doğrudan üniversite yolu açmak olduğunu iddia etti.

Kenan Evren'in 1980 darbesiyle Türkiye'deki demokrasiyi gerilettiğini vurgulayan Vermeiren "İlginç olan Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana anayasa kısıtlayıcı ve de askeri laikçilerin tutuşu güçlendi. Türk demokrasisi kapısında çok fazla anahtarlı olanlardandı." şeklinde ifadeler kullandı.

12 Eylül referandumuna doğru yaşanan siyasi süreci de mercek altına alan Vermeiren Türkiye'deki siyasi ortamı "polarizasyon ve zıtlaşma" olarak değerlendirdi. Türkiye'deki anayasalarının hiçbir zaman mutabakat ile kurulmadığına vurgu yapan Vermeiren bu defa da bu zıtlaşmanın baş göstermesini üzücü olarak nitelendirdi.

Vermeiren politikolog Kerem Ökten'in darbe ve Kemalizm süreçlerinden sonra sadece mutabakat yoluyla oluşturulacak yeni bir anayasanın Türkiye'nin geleceğini garanti altına alacağına dair sözlerine de dikkat çekti.