BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,54
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Amirallerin bildirisi neden gece yarısı yayınlandı sorusuna imzacı amiralden ilginç yanıt

Emekli amirallerin Montrö bildirisi tartışılmaya devam ederken, imza atan amirallerden birisi, bildirinin gece yarısı yayınlanmasıyla ilgili eleştirilere "Tamamen tesadüf. Bu şekilde yorumlanacağını düşünmedik" diye yanıt verdi.

Abone ol

104 emekli amiralin gece yarısı yayınladığı bildiri tartışılmaya devam ediyor. Hükümete ayar vermekle eleştirilen amirallerle ilgili soruşturma sürüyor. 

Bildirinin içeriği kadar yayınlanma saati de çok konuşuldu. Türkiye'nin darbe ve muhtıralarla dolu tarihine bakıldığında seçilen saat, gösterilen tepkinin artmasında en büyük etkenlerden biri oldu.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, Türkiye'nin konuştuğu olayı köşe yazısında değerlendirdi ve gördüğü iki hatayı paylaştı:

İki kritik hata

"Açıklamada, TSK'nın Atatürkçülükten sapmaması gerektiği vurgulanarak, şu satırlara yer veriliyor:

Aksi halde Türkiye Cumhuriyeti, tarihte örnekleri olan, bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama risk ve tehdidi ile karşılaşabilecektir.”

Amiraller bu cümle ile 15 Temmuz'un kastedildiğini savunuyor. O halde 15 Temmuz açıkça yazılmalıydı. Öyle olmadığı için darbe süreçlerini akla getiriyor ve üstü kapalı bir tehdit çıkarsamasına neden oluyor.

İkinci hata: Açıklamanın saat 23'ten sonra yayınlanması. Bir amiral şunları söyledi:

“Tamamen tesadüf. Bu şekilde yorumlanacağını düşünmedik.

Başından onca kumpas geçmiş kurmay zekadaki amirallerin, o saate yayınlanan basın açıklamasından bu sonucun çıkarılacağını öngörmesi gerekirdi. Sabahı bekleyebilirler... Basın toplantısı düzenleyebilirlerdi.