BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,67
ALTIN 2.405,72
HABER /  GÜNCEL

Amerikan ekonomisine 'not düşürme' uyarısı

Standard and Poor's, dünyanın en büyük ekonomisinin görünümünü ilk kez negatife çevirdi. ABD Hazinesi karara tepki gösterdi.

Abone ol

Uluslararasi kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poors, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzun vadeli kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirdi.

ABD, dünyanın en büyük ekonomisi.

Kuruluş, değerlendirmesini ABD'nın rekor seviyedeki bütçe açığına ve yönetimin bu açığı kapamaya yönelik politikasındaki belirsizliğe dayandırdığını belirtti.

ABD, AAA olan kredi notunu korudu, ancak kuruluş bunun iki yıl içinde düşürülebileceği mesajını verdi.

Karar, Amerikan ve Avrupa borsalarında ani değer kayıplarına neden oldu. Endeksler yüzde 2 kadar geriledi.

Kısa adıyla S&P, Demokrat ve Cumhuriyetçilerin bütçe açığını kapatma konusunda uzlaşma sağlayamayacağından endişeli.

Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde eden Cumhuriyetçiler Demokrat Obama yönetimini daha fazla kesintiye zorlamak için planlarına direniyor.

Bu ABD'nin ekonomik görünümünün negatife çevrildiği ilk vaka. Karar kredi notunun iki yıl içerisinde gözden geçirilip düşürülmesine kapıyı aralıyor.

Amerikan Hazine Bakanlığı ise S&P'nin borçlar konusunda gerekli adımları atma gücünü hafife aldığı eleştirisinde bulundu.

Piyasalar sarsıldı

Karar ardından S&P 500 endeksi de son bir ayın en düşük düzeyine gerilerken, ABD doları euro ve İsviçre frangı karşısında değer kaybetti.

Fransa, Almanya ve İngiltere borsaları yüzde ikişer değer kaybetti; petrol fiyatları da düştü.

ABD'nin federal bütçe açığı 1,4 trilyon dolar düzeyinde ve içinde bulunulan mali yılda 1,5 trilyona ulaşması bekleniyor.

Başkan Barack Obama, ülkenin borçlanmak için üst limiti olan 14.3 trilyon dolar düzeyi önümüzdeki bir kaç hafta içinde yükseltilmezse dünyanın yeni bir resesyona sürüklenebileceği uyarısında bulunuyor.

Bazı uzmanlar da Standard and Poor's kararını Kongre'deki taraflara partizan politika oyunlarına girişmeme uyarısı olarak yorumluyor.

Cumhuriyetçiler 1996 yılında borçlanma tavanını yükseltmeyi reddedince ABD, bir kez daha benzer bir durumda kalmıştı.

Bütçe savaşı

Cumhuriyetçiler John Boehner öncülüğünde kesintiler için bastırıyor

Cumhuriyetçiler denetimindeki Temsilciler Meclisi, geçtiğimiz günlerde 2012 mali yılı için önümüzdeki 10 yılda 6,2 trilyon dolar kesinti yapılmasını öngören bir bütçe planını onayladı.

Bu önergenin Demokratlar denetimindeki Senato'dan geçmesi beklenmiyor.

Başkan Obama önümüzdeki 12 yılda bütçe açığını sadece 4 trilyon dolar düşürmeyi hedefliyor.

Geçen hafta da Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD bütçe açığının mali piyasalarda istikrarsızlığa yol aşabileceği uyarısında bulunmuştu.

ABD dünyanın en büyük ekonomisi olduğundan, borçlarını geri ödemesi konusundaki herhangi bir endişe, tüm dünya ekonomisini etkileyebilecek nitelikte.

Standard & Poor's 1941'den bu yana değerlendirdiği ABD hükümetine her zaman AAA kredi notu vermiş; görünümü ise durağan ya da pozitif olarak tanımlamıştı.

Diğer derecelendirme kuruluşlarından Moody's ABD'ye durağanın altında bir not vermezken, Fitch sadece 1995-1996 arasında kısa bir süre negatif görünüm değerlendirmesinde bulundu.