BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

BM'ye faaliyet sözü var, ateşkes vaadi yok

Libya liderinin ablukası altında bulunan ve hafta sonundan bu yana 300'ü aşkın kişinin öldüğü bildirilen Misrata'ya yardım ulaştırılması için çabalar yoğunlaştırıldı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'in acil yardım koordinatörü Valery Amos, Libya'da sivillerin insani ihtiyaçlarının tespiti için ateşkes uygulanması çağrısında bulundu.

İsyancıların denetimindeki Bingazi'de BBC'ye açıklamalar yapan Amos, trablus'ta görüştüğü Libya hükümeti yetkililerinin ülkede Birleşmiş Milletler'e bağlı yardım ekiplerine izin güvencesi verdiğini aktardı.

Amos, Muammer Kaddafi'ye bağlı birlikler tarafından sürekli olarak bombalanan Misrata kentinde, binlerce kişinin acilen tıbbi yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Barones Amos buna karşılık Trablus hükümetinden kentten ayrılmak isteyenlerin güvenli geçişi ve tıbbi malzeme nakli için ateşkes telkinleri karşısında olumlu bir yanıt almadığını kaydetti.

BM'nin söz konusu taahhüt doğrultusunda ne gibi bir varlık göstereceği henüz açıklık kazanmadı.

Tahliye planları

İngiltere ise kentten mümkün olduğu kadar çok kişinin deniz yoluyla tahliyesi için gerçekleştiriecek operasyonlara mali yardım sağlayacağını duyurdu.

İngiltere Ulusal Kalkınma Bakanı da mahsur kalan 5,000 yabancının kentten çıkarılması için yardım edeceklerini duyurdu.

Bakan Andrew Mitchell Libya'daki insani krizle ilgili olarak Birleşmiş Milletler'de temaslarda bulundu.

Mitchell sağlanan 1,5 milyon sterlin tutarındaki kaynakla halkı tahliye edecek gemiler hazırlanacağını ve tıbbi malzeme sağlanacağını söyledi.

Gemilerin idaresini ise BM'nin Uluslararası Göç Örgütü üstlenecek.

Yardım çalışanları ve kent sakinleri 'durumun ciddi' olduğunu söylüyor.

Libya'da 'korkunç' bir insani kriz yaşandığı belirtiliyor

Kaddafi güçlerinin bombardımanı yoğunlaştırdığı 300 bin nüfuslu kentte gıda, enerji ve ilaç sıkıntısı çekiliyor.

BM'deki görüşmeleri izeleyen muhabirimiz Barbara Plett, en zor durumda olanların Orta Doğu, Afrika ve Asya ülkelerinden göçmen işçiler olduğunu kaydediyor.

Ülkenin batısında, Muammer Kaddafi yönetimine karşı ayaklanan isyancıların elindeki son kent olan Misurata beş haftadır hükümet yanlısı güçlerce bombalanıyor.

Pazar günkü roket saldırılarında altı kişi daha yaşamını yitirdi. En az 47 kişi de yaralandı.

Doğuda, Bingazi yakınlarındaki Ecdebiye'nin de bombardımana uğradığı bildirildi.

Dün Misurata limanından 100 kadar yaralı Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün idaresindeki bir gemi ile Tunus'a götürülmüştü.

Misurata'da sadece Cuma gecesinden bu yana 300 sivilin öldüğü, bin de yaralı olduğu bildiriliyor.

Libya hükümeti ise İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kentte misket bombaları kullandığı yolundaki suçlamasını reddetti.

Cameron: BM kararı Libya'daki çabalarımızı sınırlıyor

İngiltere Başbakanı David Cameron, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya'ya yönelik kararının içeriğinin, koalisyon güçlerinin sivillerin korunması için yapabileceklerini sınırlandırdığını söyledi.

Cameron, "işgal söz konusu değil, amacımız bu değil. Yapabileceklerimiz üzerinde belirli sınırlamalar var; ama bence bu doğru bir sınırlama" dedi.

David Cameron İngiliz Sky News Televizyonu'na verdiği mülakatta, koalisyon güçlerinin yine de Albay Kaddafi'nin güçlerince kullanılan tanklarla topları bombalamaya yönelik operasyonları sürdüreceğini belirtti.

Cameron, bu tanklarla topların Misrata kenti ile bazı kasabalarda sivillere karşı kullanıldığına dikkat çekti.

İngiltere Başbakanı mülakatta, Libya'da yabancı kara güçlerinin konuşlandırılamayacağına yönelik görüşünü de tekrarladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçen ay kabul ettiği 1973 sayılı karar Libya'da saldırı tehdidi altındaki sivillerin korunması için "gerekli tüm önlemlerin alınabileceğini" belirtiyor.

Ancak kararda ayrıca her tür yabancı işgal gücünün Libya topraklarında bulunamayacağı da vurgulanıyor.